Höst bister polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste göra hårda prioriteringar – hör Olle Andersson, utredningschef på grova brott, om polisens arbetsbelastning. Foto: SVT

Hårt tryck på polisen efter flera grova brott – tvingas låna från andra avdelningar: ”Ansträngd situation”

Uppdaterad
Publicerad

Två mord på en vecka, flera grova vapenbrott, knökfullt på häktet och en mängd grova narkotikabrott. Det är ett hårt tryck på polisen på grova brott i Västerbotten – som tvingas låna in poliser från andra avdelningar.

– Det är en väldigt ansträngd situation, säger Olle Andersson, utredningschef på grova brott.

Bara senaste dagarna har polisen fått in ärenden om grovt narkotikabrott och om grovt vapenbrott. Lägg där till två mord. Detta under en period då ett flertal erfarna utredare lånats ut till kollegorna i Stockholm.

– Det är väldigt ansträngt, den totala arbetsbelastningen är väldigt hög. Många jobbar väldigt hårt. Vi har flera grova brott under hösten, både våldsbrott, grova narkotikabrott och grova vapenbrott, säger Olle Andersson.

Har ni tillräckligt med folk, ni lånar samtidigt ut personal till Stockholm?

– Det innebär att vi måste göra hårda prioriteringar. Tyvärr i dagens situation med det både det nationella och lokala läget med grova brott så får den enklare typen av brottslighet stå tillbaka just nu, säger Andersson.

Samtidigt stärker polisen upp i Umeå med hjälp av kollegor från lugnare platser i länet, till exempel från Skellefteå och Södra Lapplands polisområde. Men grunden just nu är att det som måste hanteras för dagen prioriteras, det som kan skjutas upp skjuts på framtiden.

Knökfullt på häktet

Samtidigt är det knökfullt på häktet i Umeå, där personer som misstänks för skjutningen Öst på stan sitter, men även personer misstänkta för den senaste tidens mord på Mariehem och Haga. Lägg där till alla grova narkotika- och vapenbrott.

– Det är ett högt tryck på kriminalvården och häktet. Det är många personer som frihetsberövats, ovanligt många. Vi har haft många tillslag kring narkotika och vapen, det sitter ett stort antal kopplade till det. Och nu även två personer kopplade till mordet på Mariehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.