Cecilia Palmborg, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att det finns en viss problematik kring hästskit som gödsel. Foto: TT/privat

Hästskit inte optimalt för gödsel

Uppdaterad
Publicerad

Att hästskit hade kunnat användas till gödsel på våra åkrar är inget självklart alternativ när det kommer till näringsinnehållet, det menar forskaren Cecilia Palmborg.

Att transportera bort gödseln från Hippologum kostar ridskolan 700 000 kronor om året och snart har de inte längre någonstans att transportera gödseln eftersom att det inte finns någon aktör som kan ta emot på lång sikt.

Kritiker menar att gödseln borde användas som näring till åkrarna, och inte till förbränning. Det skulle i så i sådana fall gå att spara in på användningen av konstgödsel. 

Näringsfattig gödsel

Men Cecilia Palmborg, forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att det finns en viss problematik kring just hästskit. 

– Speciellt om det finns spån i bajset. Då är det inte ett bra gödselmedel.  Spånet drar ur näringen. Innehållet av kol gör att nedbrytningen binder upp kväve så att det inte kan användas av växterna. 

Ingen större efterfrågan

Kompostering skulle göra gödseln något näringsrikare, men ändå inte i klass med vanlig, traditionell gödsel. Kogödsel lagras oftast flytande, något som inte går att göra på samma sätt med hästskit. 

– En konventionell gård efterfrågar inte komposterad hästskit just av den anledningen. Ekologiska gårdar, som har brist på naturligt gödselmedel, skulle kunna efterfråga ett sådant alternativ om det inte behöver transporteras så långt, säger hon.  

Kan inte ersätta konstgödsel

Att konstgödsel i länet skulle kunna ersättas av hästgödsel i någon större utsträckning ser Cecilia Palmborg som orimligt. Dessutom måste stallet i fråga ha utrymme för att lagra gödseln. 

– Jag tror inte att det är hemskt mycket konstgödsel som man kan spara in i och med att det inte är bra rent näringsmässigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.