Havs- och vattenmyndigheten delar fiskebranschens oro när det kommer till strömmingbrist. Och även forskningen bekräftar en nedåtgående trend av mängden strömming berättar Jens Persson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.
– Det gäller framförallt den stora strömmingen som är över 18 cm, och det är ofta den som används för konsumtion, säger Jens Persson.
Vad beror det på?
– Förmodligen är det flera olika faktorer som styr. Miljö- och klimatfaktorer och såklart också fisket. Framförallt det fisket som bedrivs ute till havs i anslutning till trålgränsen, där man kan fånga stora kvantiteter under begränsad tid i begränsade områden.
Havs- och vattenmyndigheten har senaste året föreslagit en rad olika åtgärder som kan genomföras på området. Det handlar bland annat om sänkt fiskeridödlighet och begränsat fiske i vissa områden i anslutning till trålgränsen.
När kan de här förslagen slå igenom?
– Vid denna typ av åtgärder behöver Sverige komma överens med andra EU-länder som har möjlighet att fiska i samma vatten. Även om processen hanteras skyndsamt kan det ta viss tid. Vi vet i dagsläget inte när våra föreslagna åtgärder kommer vara på plats, säger Jens Persson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.