Havs- och vattenmyndigheten om bristen på strömming: ”Vi delar oron”

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten har fått ett uppdrag att genomföra fiskförvaltningsåtgärder som begränsar fisket av strömming i vissa områden i anslutning till trålgränsen, för att kunna utvärdera vad det får för effekt på bestånden.

– Även om processen hanteras skyndsamt kan det ta viss tid, menar Jens Persson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten delar fiskebranschens oro när det kommer till strömmingbrist. Och även forskningen bekräftar en nedåtgående trend av mängden strömming berättar Jens Persson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.

– Det gäller framförallt den stora strömmingen som är över 18 cm, och det är ofta den som används för konsumtion, säger Jens Persson. 

Vad beror det på?

– Förmodligen är det flera olika faktorer som styr. Miljö- och klimatfaktorer och såklart också fisket. Framförallt det fisket som bedrivs ute till havs i anslutning till trålgränsen, där man kan fånga stora kvantiteter under begränsad tid i begränsade områden.

Havs- och vattenmyndigheten har senaste året föreslagit en rad olika åtgärder som kan genomföras på området. Det handlar bland annat om sänkt fiskeridödlighet och begränsat fiske i vissa områden i anslutning till trålgränsen.

När kan de här förslagen slå igenom?

– Vid denna typ av åtgärder behöver Sverige komma överens med andra EU-länder som har möjlighet att fiska i samma vatten. Även om processen hanteras skyndsamt kan det ta viss tid. Vi vet i dagsläget inte när våra föreslagna åtgärder kommer vara på plats, säger Jens Persson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.