Här kämpar de i hinderbanan: ”Man kommer närmare varandra”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen startade Hjälteträningen på hinderbanan I20 i Umeå. Träningen startades av boendehandledaren Cecilia Brönemyr som tyckte att människor med funktionsvariabler blir åsidosatta från idrott och friskvård.

– Många tänker att man måste fika och röra sig så lite som möjligt på boendena, säger Cecilia Brönemyr.

För ungefär två år sedan startade Hjälteträningen av Cecilia Brönemyr. Hon ville att människor med funktionsvariationer skulle få möjlighet att få en bild av idrott som något mer än bara fotboll och innebandy. 

– Det finns så lite information om vad som går att göra, vi tog ihop oss med Parasport i Västerbotten och arrangerar “prova på dagar” där man som exempelvis synskadad kan spela pingis, mattcurling eller kälkhockey, säger Cecilia Brönemyr. 

Genom idrotten kommer man närmare varandra när man tillsammans tränar för att klara av en utmaning, menar Cecilia Brönemyr som själv jobbat som tränare och idrottat hela sitt liv.  

– Får människor lyckas med någonting så mår de bra, säger Cecilia Brönemyr.  

Möjlighet att bli instruktör  

Hjälteträningen leds av människor med funktionsvariationer och hittills har man utbildat nio stycken instruktörer till träningen. En av dem är Frida Mohlin som även har sprungit ”Toughest” hinderlopp i Umeå tidigare i år.  

– Det ska bli kul att springa till helgen, och det är kul att hjälpa och vara förebild för andra, säger Frida Mohlin.  

Hjälteloppet

Hjälteloppet går på Umeå Energi Arena fredagen, lördagen 17-18 augusti.

Förrutom tävlingarna annordnas en bankett med middag och prisutdelning.

Detta år har hjälteloppet deltagare från Göteborg och Kalix som kommer för att tävla och träna.

En vecka innan tävlingen har deltagarna möjlighet att komma och träna på hinderbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.