Västerbottensnytts kartläggning av länets kommunfullmäktigen fortsätter. Idag, tisdag tittar vi närmare på åldern på de beslutsfattarna. I Lycksele, Storuman, Åsele och Vännäs ligger snittåldern på kommunfullmäktigeledamöterna på 56 år.
Folkpartiet har de äldsta politikerna i länet, snittåldern är 56 år. De partier som har lägst medelålder är vänsterpartiet och miljöpartiet, med en medelålder på strax under 50 år.
Satt i riksdagen på åttiotalet
En av länets riktiga politiska veteraner är folkpartist. Hon heter Ulla Orring, och fyller i höst 80 år. Hon har varit med i både riks och kommunpolitiken sedan 1950-talet, då hon inledde karriären som fritidspolitiker i Umeå.
– Alla tyckte det var bra att jag kom och jobbade för partiet. Men, det var aldrig tal om att man skulle få något förtroendeuppdrag. Det fick man kämpa för, säger Ulla Orring.
Hon berättar en hennes politiska arbete inleddes i samband med att hon var engagerad i förskolefrågor.
1965 fick Ulla Orring sitt första nämnduppdrag. Då lärde hon sig att politiken inte kan förändra något i expressfart. Efter folkpartiets succéval 1985 tog hon plats i riksdagen.
Lämnar i höst
En förklaring till den höga medelåldern bland de folkvalda folkpartisterna i Västerbotten är partiets dalande opinionssiffror före valet 2002 och att nya partier tagit plats i den politska arenan.
– Ungdomar satsar ju inte på förlorare. Jag tror att vi har lidit av det ett tag. Det är en generation som är borta, säger Ulla Orring.
Till hösten fyller hon 80 år, i samband med det avgår hon förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Umeå. Ulla Orring känner inte att hon lämnar politiken för att ingen lyssnar på henne. Hon menar även att de unga är en viktig del i politiken.
– Man måste ta till vara på entusiasmen. Vad får vi för demokrati om vi inte får med de unga i beslutsfattandet, säger hon
Text: Andreas Liebermann
TV-reporter: Jonas Berring