Bilder från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Hittade högexplosivt ämne vid drogtillslag – utrymde fastighet

Publicerad

Det var när polisen i början av januari skulle genomföra en husrannsakan på en adress utanför Lycksele som ett hemmagjort högexplosivt ämne upptäcktes och bombskyddet kallades till adressen. Nu åtalas en man i 30-årsåldern bland annat misstänkt för brott mot lagen om explosiva varor.

Det var i början av januari i år som polisen skulle genomföra en husrannsakan i mannens fastighet då man misstänkte att det fanns droger i huset. När polisen frågade mannen om det fanns något de borde känna till innan de började leta så ska mannen genast sagt att de inte skulle röra glasburken med vitt pulver eftersom det är sprängmedel.

Mannen har i förhör uppgett att han tillverkat sprängmedlet ATCP, som lätt brinner av. Det kan räcka med värme, en liten stöt eller friktion för att utlösa en explosion.

Motsvarar en handgranat

Mannen har uppgett att han tillverkat sprängmedlet för att spränga bort ett betonggolv och att det var överblivet sprängmedel som polisen hittade. Polisen uppskattar att mängden som förvarades i fastigheten motsvarar sprängkraften hos en handgranat.

Bombskyddet detonerade sprängmedlet på en åker vid fastigheten.

Cannabisodling

När polisen väl kunde genomföra husrannsakan fann de flera cannabisplantor i källaren på fastigheten. Sammanlagt hittades strax över 200 gram cannabis och ett 30-tal gevärskulor.

Nu åtalas mannen misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, narkotikabrott samt brott mot vapenlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.