Hårt tryck på mat hos Stadsmissionen i Umeå – tvingas prioritera barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på Stadsmissionen i Umeå har ökat markant senaste året, på grund av inflationen. Dubbelt så många söker sig till luncherna och matkassar ges nu endast till barnfamiljer.

– Många har inte råd att köpa mejeriprodukter, protein eller blöjor till sina barn. Allt blir dyrare och det är inte kul att behöva neka någon, säger Josefine Söderström som arbetar på Stadsmissionen.

Hos Stadsmissionen i Umeå finns två olika matverksamheter: Öppet hus och kök, samt Matkassen.

På Öppet hus serveras gratis frukost och lunch varje vardag medan Matkassen består av ett större medskick av mat och diverse artiklar. Det är en förmån som man måste ansöka om.

– Vi har sett ett ökat tryck på alla våra matverksamheter i år, berättar Josefine Söderström.

Dubbelt upp med lunchgäster

I januari var det ungefär 40 personer per dag som tog del av luncherna, nu kommer i genomsnitt drygt 80 per dag. Det har även kommit fler ansökningar till Matkassen.

– Självklart vill man hjälpa alla men vi måste prioritera barnfamiljer just nu, säger Söderström.

Utökar antalet matkassar

Planen framåt är att utveckla matkasseverksamheten. I nuläget delar Stadsmissionen ut 20 kassar i veckan men till hösten är målsättningen 40 stycken.

– Vi har insett att vi måste bygga om våra lokaler, anställa mer personal och ta in mer råvaror för att möta det växande behovet. Därför kommer vi även starta en insamling inom kort.

Hur tror du folk känner inför att söka hjälp?

– Jag tror många kan uppleva att det är jobbigt att be om hjälp, men det är aldrig fel.

Stigande matpriser – vad är det första du skär ner på i tuffa tider?

Ssk-student • KÖTT! Det har vi inte råd med..

Stort tack för alla inlägg. Nu stänger vi chatten.

Per Karlsson • Klipper mig själv. Stänger av elvärmen i golvet på toaletten och hallen.

Görgen Karlsson • Har hela frysen full med rödlappat kött. Kommer kunna äta fina rätter hela vintern

Allan • Svar till Calle: skulle inte tro att priserna går ner till tidigare nivåer. Det har dom väl aldrig gjort efter tidigare inflationer. Istället har man försökt balansera läget genom att höja lönerna. Frågan är väl vilket som är bäst, men huvudsaken att folk klarar av sina levnadskostnader.

Elisa • Jättebra initiativ att ordna den här chatten! Har läst en massa bra matspartips här. Tack för dem!

Chattar borde SVT ordna med fler ämnen t ex om hur man kan spara el. Mest talas det om hur man kan spara om man bor i villa, mindre om oss som bor i hyreslägenhet. Det är knepigt för oss att spara eftersom vi inte kan påverka hur fastighetsägarna värmer husen och gamla kylar, frysar och spisar byter dom inte i första taget. Där står man med en hög förbrukning vare sig man vill eller inte.

Nu ska jag titta på tv en stund. Har ingen lampa tänd för jag slösade på el idag när jag kokade potatis och stekte ägg på min urgamla elspis som drar hur mycket el som helst. Imorgon får jag nöja mig med att äta äggmackor... 😞

Jag har preppat • I somras bunkrade jag pulverkaffe som då såldes med en rejäl rabatt i butiken där jag handlar. Morgonkaffet är alltså säkrat inför vintern! 😄

La också upp ett litet lager av mat på burk (skinka, soppor, grönsaker o dyl) som nu har stigit betydligt i pris. Köpte även storpack ris, bulgur, couscous och frusna grönsaker med extrapris. Bra att ha om nått oförutsett händer så lönen inte räcker till mat.

Annars är det bara att hålla sig till röda prislappar och undvika allt onyttigt som man inte behöver för att överleva. Fast jag får erkänna att jag längtar efter en STOR chokladkaka emellanåt! Såna kan jag inte bunkra för jag frestas att äta upp dom på en gång. 😶 😊 😄

Calle • Frågan är om det återgår till normala priser sen?

Nina • Man kan koka SOPPA av allting. Det har kreativa fattiglappar gjort i alla tider - blir både gott och nyttigt. Så "koka soppa på en spik"!

Krille • Läsk, dyrt kaffe, snacks, dressing/såser, nötkött, bröd och ekologiska produkter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.