tandläkare tandläkarstol

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Danvind lämnade Folktandvården för ett år sedan och driver idag egen klinik i Dorotea. Varför lämnar så många Folktandvården? Hör vad hon tror i klippet. Foto: Moa Lindberg/SVT

Emma lämnade Folktandvården – startade eget i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Flera tandläkare inom Folktandvården väljer att gå över och jobba inom privat tandvård. En av dem är Emma Danvind i Dorotea, som sade upp sig från regionen för ett år sedan.

– Jag trivdes inte riktigt längre på min förra arbetsplats och det gör jag nu, säger hon.

Emma Danvind är inte ensam. Enligt Region Västerbotten har 55 tandläkare slutat de senaste tre åren och bara förra året låg siffran på 25 stycken. Dels beror det på pensionsavgångar, men också på att tandläkare väljer att gå över till privata kliniker.

Facket har påtalat bristerna

Enligt Marianne Lindberg, styrelseledamot på fackförbundet Tjänstetandläkarna i Västerbotten, handlar det dels om att tandläkare erbjuds högre lön hos privata aktörer, men också att villkoren är annorlunda.

– Man får göra mer av det man är utbildad till att göra. Man får jobba med vuxentandvård, säger hon.

Hon menar att facket har påtalat bristerna inom Folktandvården under flera år och att det nu gått så långt att det blir svårt att vända den negativa trenden.

Högt tryck

Att Folktandvården endast har möjlighet att ta emot prioriterade grupper märker hon genom att själv vara fullbokad med patienter i flera veckor framöver.

– Vi har ett enormt tryck. Telefonen ringer varje dag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.