Hör Felicia Karlsson om varför hon valde att föda med kejsarsnitt. Foto: SVT, Beatrice Karlsson

Felicia Karlsson i Sorsele valde kejsarsnitt – på grund av förlossningskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Felicia Karlsson i Sorsele led av förlossningrädsla redan innan BB-krisen slog till på allvar.

När Lycksele BB stängde under sommaren fanns det bara ett alternativ för henne – planerat kejsarsnitt.

– Jag var orolig att ingen skulle ha tid för mig annars, säger hon.

Felicia Karlsson födde sitt första barn för sju år sedan. I samband med det utvecklade hon förlossningsrädsla. När hon blev gravid igen blev situationen ännu värre med anledning av förlossningskrisen i Västerbotten.

– För mig fanns inget annat alternativ än kejsarsnitt. Jag litade inte på att vården skulle ha resurser för mig annars, säger hon.

Timmar i bil med värkar

Felicia var beräknad till den 24 oktober. Lycksele BB var stängt under sommaren och läget för hösten var osäkert. Om hon skulle tvingas föda i Umeå skulle det innebära en bilresa på 26 mil och drygt tre timmar i bil – kanske med värkar.

Istället planerades ett kejsarsnitt in den 15 oktober i Lycksele.

– Jag litar på barnmorskornas kompetens, men för mig spelar det ingen roll om de inte har tid att vara med mig när jag behöver det. Det var mycket det som jag var orolig för, säger Felicia Karlsson.

”Rätt till en trygg förlossning”

Skulle du rekommendera andra gravida i inlandet att göra samma sak?

– Alla ska ha rätt till en trygg förlossning oavsett vilket sätt man väljer att föda på. De som vill ha kejsarsnitt ska få det. Man ska inte tvinga någon att föda barn i den här förlossningsvården, man kan inte ens garantera patientsäkerheten.

Idag har Felicia sonen Loa som hunnit bli en månad.

– Förlossningen gick jättebra och smidigt. Jag åkte in vid 06.30 och 8.45 var han ute. Jag är nöjd över min upplevelse och att ingen ifrågasatte mitt beslut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.