Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jessica Oderstål, vd på Åselehus, visar runt i lägenheterna som renoveras. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Stort behov av ännu fler hyreslägenheter i Åsele: ”Har en positiv ström”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bostadskö i Åsele och flera månaders väntetid för att få en hyresrätt. Nu stortsatsar stiftelsen Åselehus och har köpt en fastighet av kommunen, som man nu renoverar.

– Att vi kan göra det här är alldeles speciellt. Vi har en positiv ström nu, säger Jessica Oderstål, vd på Åselehus.

Allt fler ställer sig i Åselehus bostadskö för att få en hyresrätt.

– Jag har varit på Åselehus sedan 2010 och vi har hela tiden haft för hög vakansnivå. Det har hela tiden handlat om att kallställa eller riva fastigheter. Att vi nu kan göra det här är alldeles speciellt, säger Jessica Oderstål.

I fastigheten som nu renoveras blir det tolv lägenheter i olika storlekar. Vad hyrorna kommer att ligga på är i nuläget oklart.

– Det beror lite på hur det går med renoveringen. Vad det kommer att kosta kommer påverka hyrorna också, säger Jessica Oderstål.

Åselehus, som ansvarar för bostadsförsörjningen i kommunen, renoverar lägenheter på Bryggaregatan. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Fastigheten kostade 250 000 kronor

Tidigare fanns planer på att renovera ett nedlagt äldreboende och göra om det till lägenheter, men stiftelsen kom fram till att det skulle bli betydligt billigare att köpa den fastighet som man nu renoverar istället. Stiftelsen betalade bara 250 000 kronor för fastigheten.

– Ser man till alternativet så var det femton miljoner och det är det som är den stora skillnaden för våra hyresgäster, säger Ove Nordin, ordförande för stiftelsen Åselehus.

Vid årsskiftet hoppas man att de första hyresgästerna kan flytta in.

Följ med in i en av lägenheterna och hör vad satsningen betyder för kommunen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.