”Det är en stor fördel att kommunen står för blöjorna” – hör både personal och förälder i Malå Foto: Marit A Israelsson, SVT

Malå kommun har stått för blöjor på förskolan i över 30 år

Publicerad

Vem ska stå för blöjorna? Det är det heta samtalet på många förskolor efter en dom i kammarrätten som fått många att klia sig i huvudet. I Malå däremot har det inte varit något snack om saken de senaste 30 åren – förskolan köper själva in blöjorna och alla barn får samma service.

– Jag har jobbat inom förskolan sedan 1990 och det har alltid varit så. Vi köper in blöjorna själva och låter pedagogerna jobba med andra saker, säger Maria Larsson som är rektor i förskolan. 

I de allra flesta kommuner i Västerbottens län, 13 av 15, tar föräldrar själva med blöjor till förskolan, men inte i Skellefteå och Malå. I den sistnämnda kommunen har det varit tvärtom så länge att knappt någon som jobbar där minns hur det började. 

Maria Larsson fick kolla med sin förra chef om hur det kom sig att kommunen började att stå för blöjinköpen. 

– Hon sa att de tyckte att det var bökigt för personalen. Det tog för mycket tid och energi att organisera, säger Maria Larsson.

”Mer tid åt barnen”

Förskollärare Majvor Bildström, som jobbar på förskolan Skogsgläntan, håller med. Hon ser bara fördelar.

– Det ger oss tid att ägna oss åt barnen, säger hon.

Under förra året beslutade kammarrätten, efter att en tvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola behandlats, att alla kommuner med maxtaxa ska stå för blöjorna i förskolorna.  

I Malå betalar föräldrar som redan har den högsta förskoleavgiften, så kallad maxtaxa, inget extra för blöjorna idag. Annars kostar det 50 kr per månad. Men inte i januari.

– Vi har tagit bort den avgiften under januari för att titta på vad den här domen sagt. Har den sagt att vi inte ska ta ut avgifter eller att det är maxtaxa som gäller. Vi kommer följa det domen innebär, säger rektor Maria Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.