Ett tjugotal Skelleftebor står så långt från bostad att de spenderar nätterna på soffan hos någon bekant, sover i offentliga utrymmen eller utomhus. De som jobbar med utsatta människor tror att det rör sig om ännu fler.
– Jag träffar människor i stort sett varje dag som berättar att de sovit i trappuppgångar, tältat eller sovit ute i sommar, säger Peter Eriksson, pastor i LP-verksamheten, som är en frikyrklig organisation som bedriver bland annat behandlingshem.
Allra värst är det enligt honom för kvinnorna som är mest utsatta som bostadslösa. Skellefteå har fler unga hemlösa än riksgenomsnittet. Det är vanligt att missbruk eller psykisk ohälsa finns med i problembilden.
Behov av härbärge
Gruppen som står längst från att få en bostad ökar och nu tycker individ- och familjeomsorgen att det finns behov för ett härbärge.
– Vi är inne i en process där frivilligorganisationerna funderar på hur ett upplägg kan se ut, säger chefen för individ- och familjeomsorgen Per Åhdén.
Kommunen kan tänka sig satsa 1,5 miljoner kronor och har frågat Stadsmissionen och LP-stiftelsen om de kan tänka sig starta ett härbärge. Stadsmissionen får inte kalkylen att gå ihop. LP verksamheten räknar fortfarande.
– Vi är jätteintresserade om vi får ihop ekonomin, säger Peter Eriksson.
Kommunens ansvar för stöd till hemlösa personer
Socialnämnden ska verka för goda livsvillkor vad gäller till exempel arbete, utbildning och bostad. Socialnämnden har också ansvar för omsorg, service, upplysningar, råd, stöd och vård och ekonomisk hjälp till de personer i kommunen som behöver det.
För att kommunens invånare ska kunna få det stöd och den hjälp de behöver är det nödvändigt för kommunen att ta reda på vilka hjälpbehov som finns genom uppsökande verksamhet. Informera om vilken service kommunen har att erbjuda samt vid behov förmedla kontakter med andra myndigheter.
Källa: Socialstyrelsen