”Vi har jätteduktiga ledare” – hör ordförande i Dorotea IF om varför idrottsintresset är stort. Foto: SVT

Idrottsintresset stort bland unga i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är många ungdomar som idrottar i Västerbotten. Jämfört med rikssnittet så är det fler unga som idrottar här visar siffror från Riksidrottsförbundet som SVT bearbetat.

Sju av tio unga västerbottningar mellan sju och tjugo år idrottar. Det är något fler än rikssiffran som säger att drygt sex av tio ungdomar i landet idrottar i snitt.

Idrottar mest i hela landet gör ungdomarna i Hammarö, Värmland, men Skellefteås ungdomar hamnar på fjärde plats i landet.

– Vi har ju ett otroligt föreningsliv som vi samarbetar med här. Kommunen kan bara hjälpa till med att se till att där finns förutsättningar och det gör det nog med våra anläggningar, säger Joakim Wallström (V), ordförande i fritidsnämnden i Skellefteå.

Även flera mindre kommuner i länet ligger klart över rikssnittet när det gäller idrottande ungdomar. Dorotea är ett exempel där knappt sju av tio ungdomar sportar. Varför det ser ut så förklarar Dorotea IF:s ordförande i klippet.

Men landets till folkmängden allra minsta kommuner, Sorsele och Bjurholm har svårt att få ungdomar att idrotta, visar SVT Nyheters statistik.

Hur det ser ut i din kommun kan du se i tabellen nedan.

Så många procent mellan sju och tjugo år idrottar

Riket 63,8

Västerbottens län 73,7

Skellefteå 81,3

Umeå 74,9

Robertsfors 74,8

Vännäs 71,1

Dorotea 69,2

Norsjö 68,2

Lycksele 67,3

Malå 66,5

Vindeln 64,7

Storuman 64,3

Vilhelmina 58,0

Nordmaling 57,0

Åsele 56,9

Bjurholm 46,8

Sorsele 35,7

Metod:

SVT Nyheter har tagit del av antalet ungdomar i Riksidrottsförbundets system IdrottOnline.

Siffrorn är sedan ställda i relation till antalet folkbokförda i kommunen som är mellan 7-20 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.