Rebecca Georgsson, chef för IFO i Storuman, säger att kommunen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa, men att det är ett svårlöst problem. – Det behövs mer resurser till psykiatrin, säger hon. Foto: Moa Lindberg/SVT

Storuman i sorg efter att två unga kvinnor tagit sina liv

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två ungdomar tagit sina liv i Storuman. För bara några år sedan skakades kommunen av att flera unga begått självmord. Chefen för individ- och familjeomsorg i Storuman, Rebecca Georgsson, ser det som ett misslyckande för hela samhället.

– Det behövs mer resurser till psykiatrin, säger hon.

Mellan 2015 och 2016 tog sex personer sina liv i Storuman. Efter det startade kommunen samverkansgruppen B4 (Before) där polis, kommun och region gått samman för att främja den psykiska hälsan för ortsbefolkningen.

De unga i kommunen har utbildats i mental hälsa och personer från B4 har gått kurs i första hjälpen i psykisk hälsa. En ungdomsmottagning har öppnat och sedan i mars har sjukstugan drop-in varje tisdag för unga med missbruksproblematik och psykisk ohälsa.

– I går delades 1000 kriskort ut i butiker och offentliga lokaler med kontaktuppgifter var man kan vända sig om man behöver prata med någon, säger Rebecca Georgsson, chef för IFO.

”Har gjort det vi kan”

Hon tycker att kommunen har gjort tillräckligt.

– Vi har gjort det vi kan. Men det som behövs är mer resurser till psykiatrin, för nu är det omänskligt lång väntetid till både barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin, säger hon.

– Den psykiska ohälsan i Storuman är inget isolerat fenomen, vi behöver se det i ett vidare perspektiv. Det här är ett samhälleligt misslyckande.

Råd och stöd om självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 901 01 alla dagar dygnet runt.  

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar. Telefon och chatt har öppet 9.00-12.00 och 14.00-21.00 måndag till fredag, och 14.00-21.00 på lördag och söndag.  

Jourhavande medmänniska finns på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 eller chatt onsdagar och söndagar 21.00-24.00

Jourhavande präst nås via 112 klockan 17.00-06.00 eller på chatt 17.00-24.00, alla dagar i veckan.  

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. På 1177:s hemsida kan du läsa mer om att ha självmordstankar och vilken hjälp som finns. 

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.