SVTs rundringning till länets kommuner visar att det inte är någon kommun som står för något officiellt firande för medborgarna. I både Malå och Lycksele är det hotellen som gör arrangerar nyårsfestligheter för sina gäster som också allmänheten kan ta del av.
”Har alltid haft fyrverkerier på nyårsafton”
I Lycksele skjuter hotell Lappland iväg fyrverkerier från älven vid tolvslaget. Men det övriga nyårsfirandet hålls inne på hotellet för de som löser entré.
– Vi har alltid haft fyrverkerier på nyårsafton, åtminstone sedan jag började på hotellet 2001, säger Mattias Forsgren, vd på Hotell Lappland.
Malå hotell har sedan några år tillbaka ratat fyrverkerierna på nyårsafton och istället skickar man iväg papperslyktor för att välkomna de nya året.
– Dels är det väl för ljudet, men när man har önskelyktorna får man hjälpas åt eftersom det tar en stund att tända dem. Det blir mycket mysigare och det blir en jättefin stämning, säger Yvonne Lundgren, receptionist på Malå hotell.
Företagare står bakom firandet
I Umeå är det företagare som står bakom det stora nyårsfirandet på Skeppsbron med både nyårstalare och fyrverkerier. I år är det Anna-Karin Nyberg som nyårstalar och på scenen står också artisten Tommy Nilsson.
– Jag har jobbat med Umeås nyårsfirande sedan det startade nyårsafton 2000/2001. Då liksom nu handlar det om att hitta företag som vill sponsra firandet, säger arrangören Martin Uddestrand.
Förståelse för djuren: ”Är organiserat och pågår en kvart”
Uddestrand har förståelse för att smällarna från fyrverkerierna kan vara besvärliga för djurägare, men framhåller samtidigt att det är ett organiserat fyrverkeri.
– Jag har full förståelse för djurägarna att det blir besvärligt när det smäller överallt när som helst under kvällen. Men fyrverkerierna på Skeppsbron är ju organiserat och pågår i ungefär en kvart. Dessutom samlar det många Umeåbor som då kanske avstår från att fyra av egna nyårsraketer, säger Uddestrand.