Verkstadsarbetare samt porträtt av oppositionsrådet Helena Lundgren (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är beklagligt att man inte involverar oppositionen fullt ut i den här gigantiska satsningen, säger kommunpolitikern Helena Lundgren (C) i Vindeln. Kommunalrådet Mathias Haglund (S) svarar. Foto: Berno Jonsson/SVT

Innovations- och utbildningscentrum i Vindeln skjuts på framtiden: ”Vi måste ta ett omtag”

Uppdaterad
Publicerad

En av aktörerna och delfinansiärerna som drivit på för ett innovations- och utbildningscentrum i Vindeln har dragit sig ur –och nu är hela projektet i gungning.

– Vi måste ta ett omtag i hela processen. Jag tror absolut att bygget blir av men vi måste ändra vår tidsplan, säger Mathias Haglund (S) som är kommunalråd i Vindeln.

För att avhjälpa kompetensbristen och det stora behovet av personal till verkstadsindustrin i området har det planerats för ett stort innovations- och utbildningscentrum med placering inom fabriksområdet i centrala Vindeln.

Byggnaden skulle också innehålla ett centralkök som skulle leverera mat till skolor och äldreboenden.

Konkurrerar med satsningar i norr

– Vi har problem att rekrytera människor med rätt kompetens som vill bosätta sig här och jobba inom verkstadsindustrin och andra näringar i kommunen. Sedan konkurrerar vi med Skellefteåregionen och Norrbotten kring de stora industrisatsningar som sker, säger kommunpolitikern Helena Lundgren (C).

Opposition efterlyser öppenhet

Hon välkomnar en satsning på ett innovations- och utbildningscentrum i Vindeln. Men hon är kritisk till att den politiska majoriteten, S och KD, inte informerat och bjudit in oppositionen till ett öppnare samtal om projektet som är tänkt att kosta omkring 300 miljoner kronor.

– Det är beklagligt att man inte involverar oppositionen fullt ut i den här gigantiska satsningen, säger hon.

Kommunalrådet Mathias Haglund menar att det åligger dem själva att informera sig och att det mesta finns i olika kommunala handlingar.

– Men vi ska försöka ha en mer återkommande information i kommunstyrelsen i fortsättningen, säger Mathias Haglund.

Bakgrund: Vindeln Innovation Center

Sommaren 2022 presenterades planerna: Vindelns kommun hade startat processen att etablera nytt center för teknik- och innovation på Vindelns Innovation park – i nära dialog med lokala näringslivet.

Motiv som angavs var att den starka tillväxten hos näringslivet skapar stora möjligheter som Vindelns kommun vill ta tillvara.

”Nu inleder Vindelns kommun en unik satsning för att bygga Vindeln Innovation Center (VIC) i dialog med bland andra Rototilt, Indexator, Vimek och Cranab” meddelade Vindelns kommun i ett pressmeddelande 30 juni 2022.

Planen var att skapa ”ett unikt center som ska innehålla industrilokaler, utbildningscenter, kontor, omklädningsrum samt innovativa och hållbara lösningar för till exempel kommunens måltidsverksamhet. Inriktningen på utbildningarna kommer att vara mot bland annat metall, trä och ny teknik.”

Källa: Vindelns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.