Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordhumla, rödblära och hundkex – se vilka insekter och växter som hittas på sommarängen. Foto: Julia Hedlund, SVT

Insekter räknas i Västerbotten – projekt för att öka biologiska mångfalden

Publicerad

Färre humlor och andra pollinerare – det är några upptäckter när Naturskyddsföreningen tar en närmare titt på två ängar i Västerbotten. Projektet hoppas kunna komma med förslag på hur den biologiska mångfalden kan öka.

– Insekterna har minskat rejält, speciellt humlorna är färre, säger Angelika Schindler-Egl.

Hon är vice ordförande på Naturskyddsföreningen i Västerbotten.

Två ängar, en i Bygdsiljum och en i Brattåker utanför Vindeln, skärskådas i ett nytt projekt där Naturskyddsföreningen inventerar varje växt och pollinerande insekt.

– Syftet är att se vilka arter som faktiskt finns på ängen och skapa en bas av hur det ser ut. Vi ska inventera ängarna även nästa år, säger Angelika Schindler-Egl, vice ordförande på Naturskyddsföreningen i Västerbotten.

”Speciellt humlorna är färre”

Inventeringen ska också ge ett underlag för hur den biologiska mångfalden kan ökas. I Brattåker hittades över 40 olika växter, allt från smörblomma till orkidén fläcknyckel.

– Men insekterna har minskat rejält, speciellt humlorna är färre, säger Angelika Schindler-Egl.

En annan som också märkt att färre humlor synts under våren är Anne-Maarit Hekkala, biolog och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Jag brukar se dem i tidiga blommor som sälg, men inte i år, säger hon.

Tidig sommar – allt blommar samtidigt

I södra delarna av landet gjorde sena snöfall under våren det tufft för de nyvakna humledrottningarna att hitta mat och det kan påverka humlebeståndet. Men det är inte säkert att det är orsaken till att färre humlor synts till i Västerbotten. För mat, det finns just nu i överflöd.

– Här i norr kom våren och sommaren jättesnabbt. Allt blommar samtidigt. Kanske har humlorna lockats in i skogen där blåbärsblommorna redan blommar, säger Anne-Maarit Hekkala.

Hunden Irma hjälper till i jakten på insekter. Foto: Julia Hedlund,/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.