Några av föremålen, offergåvorna, som togs från offerplatsen Unna Saiva för 105 år sedan och som nu finns på Historiska museet. Foto: Privat.

Internationella urfolksdagen uppmärksammades på Tráhppie i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uppmärksammades FN:s internationella urfolksdag på Tráhppie, det samiska kulturhuset i Umeå.

Arrangörerna var Såhkie – Umeå sameförening, Amnesty Sápmi, End Ecocide Sverige och Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet.

Temat för årets evenemang var rätten till repatriering och återbördande av samiska kvarlevor, offergåvor och historiska föremål till Sápmi, det samiska folket.

Kulturministern: ”Världen behöver sina urfolk”

Kulturminister Amanda Lind säger till Sameradion och SVT Sápmi att Sverige behöver samerna och världen behöver sina urfolk.

– Det samiska folket har utsatts för övergrepp och rasism genom historien, och utsätts än idag. Jag kan också konstatera att det råder en stor okunskap bland majoritetsbefolkningen om det samiska folket.

Evenemanget i Umeå inleddes med en jojk av ordföranden i Såhkie, Ann Salomonsson och fortsatte sedan med föreläsningar.

Skändad offerplats – 600 föremål på Historiska museet

En av talarna under dagen var Kerstin Andersson, hon ville att Historiska museet i Stockholm skulle återlämna offergåvor som togs från offerplatsen Unna Saiva i början av 1900-talet.

– Mitt och mina släktingars mål är att föremålen ska flytta hem till Sápmi och få en värdigare placering, säger Kerstin Andersson.

Några av föremålen, offergåvorna, som togs från offerplatsen Unna Saiva för 105 år sedan och som nu finns på Historiska museet. Foto: Privat
Några av föremålen, offergåvorna, som togs från offerplatsen Unna Saiva för 105 år sedan och som nu finns på Historiska museet. Foto: Privat.

Se mer från dagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.