Jesper Ferrari Bourner, föreningsutvecklare från Sveriges skateboardförbund i Umeå står på en ramp med sin bräda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har skapat ett intresse runt skateboard” – Jesper Ferrari Bourner från Sveriges skateboardförbund berättar varför intresset har ökat. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Intresset för skateboard ökar – ”OS och förebilder inspirerar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill åka skateboard. Statistik från Klarna visar att försäljningen av brädor har ökat med 37 procent i april jämfört med samma tid i fjol. En av orsakerna till uppsvinget är grenens intåg i OS.

– Jag tror att skateboard i OS kan ha skapat ett intresse runt omkring skateboard, säger Jesper Ferrari Bourner från Skateboardförbundet i Umeå.

Skateboard blev en OS-gren 2021 och det har gjort att fler har fått upp ögonen för sporten.

– Det har skrivits en del om skateboard och gjorts en del media kring skateboard, som dokumentärer och filmer, som kanske också har gjort att fler har hittat till skateboard, säger Jesper Ferrari Bourner, föreningsutvecklare för Sveriges skateboardförbund i Umeå.

Han säger att svenska förebilder också kan ha gjort att fler har fått upp ögonen för grenen.

– Det har hjälpt att vi inför OS har haft många åkare som har varit aktuella och duktiga på att tävla, säger Jesper Ferrari Bourner.

Föreningarna tar vara på intresset som finns

En annan anledning till att intresset har tagit fart är enligt honom det att föreningarna är bra på att ta vara på intresset som finns.

– Föreningarna har bra verksamhet, det finns bättre anläggningar, kommuner samverkar med föreningar för att ha coacher på plats i sina parker, som i Umeå till exempel.

”Skejtintresset i Umeå ökar jättemycket”

En av de som jobbar som coach i Umeå är Sara Kingdom, som också sitter i styrelsen för Umeå skateboardförening.

– Skejtintresset i Umeå har ökat jättemycket, säger hon.

Uppsvinget började redan under pandemin

Enligt Jesper Ferrari Bourner började uppsvinget redan under pandemin då det var svårt att fortsätta med många andra aktiviteter.

– Skateboard var en av de saker som man fortfarande – man kunde ta sin skateboard och gå ut och åka själv eller i mindre grupper. Och föreningarna som hade aktiviteter för barn och unga kunde också fortsätta ha det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.