Flodkräftan är rödlistad och klassas som akut hotad i svenska vatten. I Västerbotten förekommer olaglig utplantering av signalkräftor och detta riskerar att utrota flodkräftan helt.
– Utplanterade signalkräftor utplånar flodkräftfisket. Dessutom är chansen att signalkräftan kan etablera bestånd så långt norrut som i Västerbotten obefintlig. Att plantera ut signalkräfta är alltså både olagligt och otroligt korttänkt, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västerbotten.
– Många flyttar signalkräftor av ren okunskap och vet inte vilka konsekvenser det får på sikt. Andra flyttar kräftorna medvetet för att de tror att signalkräftan ger bättre fiske, med det finns inga belägg för det.
”Flodkräftan kan bli ett minne blott”
Signalkräftor är bärare av kräftpest, en sjukdom som flodkräftan saknar motståndskraft mot och dör av. 2011 hade man ett stort utbrott av kräftpest i Umeälven som i stort sett slog ut alla flodkräftor.
– Detta berodde med största sannolikhet på att någon dumpat en hink i älven med signalkräftor, och det slog sedan ut hela populationen av flodkräftan, säger Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammet för hotade arter på Länsstyrelsen Västerbotten.
Enligt länsstyrelsen är det bråttom om flodkräftan ska gå att rädda.
– Fler utbrott kan leda till att flodkräftan snart är ett minne blott i Västerbotten, vilket vore en stor förlust både biologiskt och kulturhistoriskt, säger Malin König.
Signalkräftan
Signalkräftan klassades som en invasiv främmande art 2015 vilket innebär att det är förbjudet att hantera, sälja, köpa eller transportera levande signalkräftor inom EU. Om du upptäcker signalkräfta i naturen, rapportera ditt fynd på www.invasivaarter.nu.
Fakta: Länsstyrelsen Västerbotten