Foto: SVT.

”Jag skäms över att tigga”

Uppdaterad
Publicerad

Tiggeriet sprider sig i länet. Numera tigger fattiga människor inte bara i Umeå och Skellefteå – utan också i Holmsund, Vännäs och Lycksele.

En av dem som kommit för att hitta något att leva på i Lycksele är Mirela Stefanachi. Hon berättar att hon övergavs av sin mamma, växte upp på ett barnhem tills hon var 18 och sedan arbetade hon tolv år på en skofabrik i Rumänien.

Flydde för att inte utnyttjas

Hon har ingen släkt och inga vänner i hemlandet. Hon reste till Sverige efter ett löfte om jobb som barnflicka – inte för att tigga pengar på gatan. Men så blev det inte.

– Något ändrades så jag flydde i från henne. Jag insåg att hon ville utnyttja mig, säger Mirela Stefanachi.

Nu sitter Stefanachi utanför Dollarstore i Lycksele och tigger pengar. Hon börjar 10 på morgonen och fortsätter hela dagarna. På en dag kan hon tigga ihop 300 kronor som går till mat och second handkläder.

Totalt är det sju vuxna rumäner och ett barn i Lycksele. De har varit där i några veckor och Mirela har varit i Sverige i några månader. Hon lärde känna sina landsmän i Stockholm och hakade på dem till Lycksele där de hoppas få jobb. Nu bor de i en husvagn i skogen. Stefanachi vill inte tigga, men ser ingen annan utväg just nu.

– Jag gillar det inte, helt ärligt, jag skäms. Jag vet att det här inte är det liv jag ska ha, säger hon.

Vill skapa en ny framtid

Att de kom just till Lycksele var lite av en slump, det låg ingen plan bakom beslutet.

– Vi  letar efter affärer som den här, säger Mirela Stefanachi och pekar på Dollarstore.

Allra helst vill Mirela Stefanachi ha ett vanligt jobb, en lägenhet, spela fotboll och träna karate. Hon hoppas kunna få ett riktigt jobb, kanske med bärplockning, och bosätta sig i Lycksele. 

– Jag vill ändra mitt liv. I mitt land har jag ingen, jag skulle vilja få en ny framtid här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.