Ägaren och franchisetagaren Peter Haghjoo om kritiken. – Vi tar åt oss det och ska bli bättre på alla plan, säger Haghjoo. Foto: SVT

”Jag tror på mina bartenders”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet att Pinchos restauranger i Umeå serverat alkohol till minderåriga så bemöter ägaren och franchisetagaren Peter Haghjoo kritiken.

– Jag säger inte att det inte hänt, men jag tror på min personal, säger Haghjoo.

En undersökning av de examinerade journaliststudenterna Mikaela Wikström och Embla Jernstig visar att Pinchos restauranger i Umeå serverat alkohol till minderåriga vid upprepade tillfällen.

Jobbar mot nollvision

När ägaren och franchisetagaren Peter Haghjoo får höra om fallen där underåriga handlat alkohol på restaurangerna så ställer han sig lite skeptisk.

– Jag jobbar inte själv varje kväll, så jag kan inte säga att det inte hänt. Men vi har inget att tjäna på att sälja till minderåriga. Vi jobbar mot en nollvision, säger Haghjoo.

SVT Nyheter Västerbottens reporter förklarar att en 17-åring medverkat i ett test och med lätthet kunnat köpa öl och hälsat på bartendern.

– Det kan hända brister i alla områden och i alla sammanhang så vi tar åt oss det och ska bli bättre på alla plan, säger Peter Haghjoo.

Ser inget problem med appen

Vid bemötandet av kritiken framhåller ägaren att de jobbar med frågorna dagligen.

Tror du att appen kan göra det enklare för minderåriga att köpa alkohol?

– Det ska fungera som på vilken annan restaurang som helst, den enda skillnaden är att legitimationskontroll sker i baren, säger Haghjoo.

Enligt uppgifter så har legitimationskontrollerna inte fungerat då minst åtta ungdomar tagit sig förbi den. Peter Haghjoo har dock fullt förtroende för sin personal.

– Om det har hänt så är det såklart beklagligt men jag litar på mina bartenders, det är trots allt deras karriär som står på spel om de serverar till minderåriga, säger han.

LÄS MER: Kommunen om Pinchos: ”Det är allvarligt”

Brister vid ruscher

När testet med 17-åriga Lotta Wiechel utfördes så var det en fredagkväll när restaurangen hade mycket besökare.

– Legitimationskontrollerna ska följas lika bra oavsett hur mycket folk det är, vi har bemannat med personal anpassat efter rusningstider, avslutar Haghjoo.

Ungdomarna som tillfrågats vittnar dock om bristfälliga kontroller och personal som inte har uppsikt när besökarna hämtar sin alkohol.

– Appsystemet försvårar säkert för att det är svårare att hålla koll på vilka som beställer. Men hade dem varit duktigare på att kolla legitimation så hade det nog inte varit något problem, säger Lotta Wiechel, 17 år, som var med som testköpare i undersökningen.

Restaurangägaren: Personer vill inte dela med sig av information

Enligt Haghjoo arbetar restaurangen med ett nytt appsystem där underåriga ska kunna markeras. Problematiken ligger i uppgifter som besökaren måste lämna, som exempelvis bankkort. Ägaren menar att personer sällan är villiga att dela med sig av så känslig information. De kommer även utveckla ett sugrör som är märkt med alkoholfritt, så det framgår tydligare vad som innehåller alkohol och inte.

Efter SVT Nyheter Västerbotten uppmärksammat brister i Pinchos servering av alkohol så har de skickat mail till flera av restaurangerna runt om i Sverige. I mailet har personalen uppmanats att vara noga med legitimationskontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.