Ida Östensson, torget och puman i Umeå centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kvitto på att vi kämpat” – se Jämlikhetsexperten Ida Östensson om utmärkelsen. Foto: SVT

Jämlikhetsexperten Ida Östensson om utmärkelsen feministiska Umeå: ”Ett kvitto på att vi kämpat”

Publicerad

Att ett franskt modemagasin kallar Umeå världens mest feministiska stad har betydelse. Det menar jämlikhetsexperten och tidigare Umeåbon Ida Östensson.

– Det är ett kvitto på att vi verkligen kämpat. Jämställdhet kommer inte av sig själv, säger hon.

Ida Östensson var med och startade samtyckesrörelsen Fatta i Umeå 2013. Det efter att tre killar som åtalats för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska friades av tingsrätten. Rörelsen beskrivs som en bidragande orsak till att Sverige fick en samtyckeslag som trädde i kraft 2018.

– Jag har alltid känt en stor uppbackning av Umeå i kampen för en samtyckeslag, säger Ida Östensson.

”Umeå ligger i framkant”

Idag bor hon i Stockholm och är ordförande för organisationen Make Equal. I huvudstaden ser jämlikhetskampen lite annorlunda ut.

– Stockholm har alla riksorganisationer så det finns andra bra grejer med att bedriva feministisk politik här. Men jag saknar det mindre sammanhanget och att man snabbt kunde organisera sig och samla alla på torget. Där ligger Umeå i framkant. Stockholm är mycket svårare att organisera så, säger Ida Östensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.