Foto: Tommy Forsgren/SVT

Misstänkt mördare granskas igen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha mördat en journalist i Lycksele ifrågasätter flera punkter i den rättpsykiatriska undersökningen som gjorts av honom – därmed skjuts den avslutande delen av rättegången upp.

Nu ska Socialstyrelsen gå igenom utlåtandet om hans psykiska hälsa. Bara för några veckor sedan rapporterades att den misstänkte mannen inte har någon allvarlig psykisk störning, enligt utredningen. Men nu har 29-åringen, som var offrets före detta sambo, ifrågasatt undersökningen på flera punkter. Han anser att utlåtandet baseras på en rad felaktiga uppgifter och slutsatser.

Mönster av aggresivitet

Bland annat ifrågasätter han att det ska finnas en våldsdokumentation om att han hotat den mördade journalisten tidigare, eller att han har uppvisat mönster av aggresivitet mot offret vid berusning.

I utlåtandet står det också att 29-åringen ska ha valt att beskriva psykosliknande upplevelser vid tiden för gärningarna. ”Det kan bero på att han med fantasin fyller i minnsluckor eller försöker mildra gäringarnas rättsliga konsekvenser”, hävdas det.

Psykos och hallucinationer

29-åringen menar att han under förundersökningen sagt att han drabbats av samma psykostillstånd en gång tidigare, vilket får stöd i en läkarjournal. Efter en händelse för några år sedan blev han inlagd vid en psykiatrisk klinik i Skellefteå. Han fick då diagnosen paranoid personlighetsstörning och hade drabbats av psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av alkohol. Psykiatrin i Lycksele ställde också diagnosen paranoid personlighetsstörning och psykos, efter att 29-åringen ska ha haft hörsel- och synhallucinationer.

Skjuts upp

Den misstänkte mannen menar att den rättspsykiatriska undersökningen har en stor betydelse för vilket straffmätningsvärde gärnigarna har och vilken påföljd han ska få. Lycksele tingsrätt beslutade därför den 10 juli att de ska inhämta ett yttrande från Socialstyrelsen.

Hur länge utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd kommer ta är ännu oklart. Den första delen av rättegången i Lycksele tingsrätt avslutades den 4 juni, och nu skjuts fortsättningen av den upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.