Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Juridikprofessor: Saltad nota

Uppdaterad
Publicerad

Mårten Schultz, professor i civilrätt och juridisk kommentator, menar att Umeå kommuns ersättningskrav på 500 000 kronor är något överdrivet.

Schultz kommenterar fallet med 17-årige Erik Sundqvist på Svenska Dagbladets hemsida.

Han skriver att, oavsett vad man tycker om Erik Sundqvists tilltag, är det begärda skadeståndet från kommunen rejält i överkant.

Hackerintrånget

Mårten Schultz skriver bland annat:

”Till att börja med har kommunen enbart rätt till ersättning för kostnader för arbetstimmar som den inte ändå skulle ha haft. Med krångligare ord: Enbart extraordinära kostnader berättigar till ersättning. Om kommunens anställda kunnat utföra uppgifterna på sin vanliga arbetstid så utgår ingen ersättning, även om det inneburit större arbetsbelastning och att andra saker fått skjutas på framtiden. Enligt kommunens egna uppgifter är enbart 30 % utförda på övertid. Om det innebär att resten utförts på ordinarie arbetstid bör notan redan där kapas med närmare 350 000 kr.”

Han menar också att för att Erik Sundqvist ska kunna bli ersättningsskyldig så måste han ha orsakat kommunen skada, vilket är svårt att påvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerintrånget

Mer i ämnet