• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

K4-stall i Umeå från ovan. Byggnaden är gul med grått tak med snö på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De q-märkta K4-stallen i centrala Umeå ska rivas – i klippet berättar Mikael Berglund (S) varför. Foto: Stefan Brännström/SVT

K4-stall i Umeå ska rivas – byggnaderna hälsofarliga

Uppdaterad
Publicerad

De över 100 år gamla K4-stallet vid stadshuset i Umeå ska rivas. Byggnaderna som är q-märkta klassas som hälsofarliga eftersom de är impregnerade med ett cancerframkallande ämne.

– Hälsan för de som ska jobba i de här byggnaderna är viktigare än kulturvärdet, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Byggnaderna är impregnerade med kreosot som är ett cancerframkallande ämne. Detta är bakgrunden till beslutet att riva. Det var Folkbladet först att rapportera om.

Planerna har varit att omvandla de här två byggnaderna till kontorslokaler och garage och enligt Berglund ska det ske efter ombyggnationen.

Flera partier var emot beslutet

Beslutet att riva fattades på byggnadsnämndens möte i veckan. Centerpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet var emot beslutet.

– De gamla stallarna har ett stort kulturhistoriskt värde som är av riksintresse. Kommunen måste göra allt i sin makt för att rädda så mycket som möjligt av byggnaderna, säger Robert Axebro (C), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Centerpartiet yrkade på att kommunen skulle följa Västerbottens Museums yttrande om att göra kompletterande undersökningar för att få bättre beslutsunderlag innan frågan avgjordes.

Vad är skillnaden på q-märkt och k-märkt hus?

Q-märkt: Ett litet q innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Det kan till exempel handla om rivningsförbud. Litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

Ett stort Q är en bestämmelse om hur ett område eller en byggnad får användas. Den innebär att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärden.

K-märkt: Ett litet k betecknar att byggnaden har kulturhistoriska värden som ska tas till vara när du vill göra ändringar. Vad det innebär preciseras genom bestämmelser som står i detaljplanen och kan till exempel handla om vilken färg en byggnad får ha.

Källa: Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.