Mats Hagner är mannen bakom begreppet naturkulturmetoden som innebär en väg bort från kalhyggen. Foto: SVT

Kalhyggen ska minska med ny lag

Publicerad

En lagändring som trädde kraft nu i veckan innebär att det blir lättare att använda sig av naturkulturmetoden, så kallad plockhuggning i skogsbruket. Strävan är att komma bort från stora kalhyggen.

Vi tittar på ett skogsparti i Gammliaskogen mitt i Umeå tillsammans med tre skogsvana personer som länge kämpat för ett nytt tankesätt inom skogsbruket. De menar att det finns ett sätt att komma bort från det traditionella kalhyggesbruket som länge betraktats som det mest lönsamma.

– För att komma bort från stora kalhyggen ska man försöka ha en helhetssyn på sin fastighet. Den tillväxt som hela beståndet ger ska skördas och hugger man inte kalt ska det skördas samma volym men på samma areal och då lönar det sig mycket bättre, säger Mats Hagner som är professor emeritus och mannen bakom begreppet naturkulturmetoden.

Vill slippa kalhyggen

Naturkulturmetoden innebär att ta bort stora mogna träd och rensa bort små dåliga för att få en varierad skog och slippa kalhyggen.

– Vi måste ställa till så stor ojämnhet som någonsin är möjligt för de största träden ska kunna ta åt sig huvudparten av markens resurser. Då får skogsägaren fin tillväxt på de träden och de kan huggas ut när de är mogna för att ge plats åt nästa generation träd som ska växa på sig, säger Mats Hagner.

Ny lag – nya möligheter

Förut har det funnits vissa restriktioner kring plockhuggning i vissa markförhållanden men i dagarna har det blivit en ändring i skogsvårdslagen som möjliggör ett hyggesfritt skogsbruk.

– Hyggesfria metoder är många gånger bra och skogsstyrelsen tycker det är bra att skogen brukas på många olika sätt både med hyggesfritt och andra metoder. Så vi ser gärna att användningen av hyggesfria metoder ökar, säger Bjarne Almqvist som är skogskonsulent vid skogsstyrelsen i Bjurholm.

Alla håller inte med

Naturkultursträvarna menar att frånvaron av kalhyggen också ger större miljövinster och större variation av både barr och lövträd. Men stora delar av skogsetablissemanget menar att naturkulturivrarna är helt fel ute.  

– Jodå, men på lång sikt kommer folk att inse att jag har alldeles rätt, säger Mats Hagner och skrattar trosvisst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.