Såhär ligger bogserbåten med kraftig slagsida utanför Norrbyskär. Foto: Kustbevakningen

Kantrad bogserbåt ligger kvar utanför Hörnefors – Kustbevakningen har avslutat sin insats

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har avslutat sin miljöräddningsinsats vid den stora bogserbåten som gick på grund utanför Hörnefors förra tisdagen. Båten ligger dock fortfarande kvar.

– Nu är det rederiets ansvar att bärga fartyget, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen.

Kustbevakningen inledde sin insats vid bogserbåten på onsdagsförmiddagen förra veckan. I söndags var de klara på platsen.

– Vi har med hjälp av dykare tätat alla anslutningar till bränsletankar och bedömer att ingenting kan läcka ut om inget anmärkningsvärt händer, säger Mattias Lindholm.

Diesel läckte ut

Innan tätningsarbetet genomfördes hann det dock läcka ut diesel. Hur mycket vet Kustbevakningen inte i nuläget.

– Vi kommer att flyga över området för att upptäcka eventuella utsläpp från luften. Om det sedan går att sanera är det i så fall Kustbevakningen som ska göra det.

Bärgningen av båten har däremot rederiet ansvar för. Det arbetet kommer pågå under den här veckan och nästa, enligt Mattias Lindholm.

Påverkar sanering på Norrbyskär

Den aktuella bogserbåten används i saneringsarbetet som pågår på Norrbyskär och har fungerat som isbrytare till de båtar som transporterar jordmassor från ön.

– Just nu kan vi inte köra ut massor till mottagningsanläggningen eftersom vi har så mycket is, det är klart att det påverkar projektet. Men så är vädrets makter, det är bara att rätta sig efter, säger Jonas Fagerman, miljöingenjör på Umeå kommun.

Han tror inte att incidenten kommer att försena saneringsprojektet, då den ursprungliga planen om att vara klar till sommaren redan fått skjutas fram på grund av andra faktorer.

SVT Västerbotten har sökt ägaren till bogserbåten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.