Foto: SVT

Hoppas förbättra äldres hälsa – 20.000 kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags igen att undersöka de äldres livsvillkor i regionen. Syftet och förhoppningen är att förbättra äldres livsvillkor och utveckla äldrevården och omsorgen i Kvarkenregionen. Gunilla Sponton var med i enkäten 2010 och nu ska hon delta igen.

För tredje gången kommer Gerontologisk Databas och Resurscentrum (GERDA)-undersökningen att skickas ut till äldre i Kvarkenregionen. Datainsamlingen görs i Österbotten, Finland och Västerbotten. I Sverige tillfrågas personer födda år 1930, 1935, 1940, 1945 och 1950 för denna frågeblankett.

Tidigare enkäter har legat till grund för massor av forskning, runt ungefär 100 vetenskapliga artiklar och 20 doktorsavhandlingar. Det har även legat till grund för de uppmärksammade programmen Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst.

– Eftersom vi gjort hembesöken tidigare så kan vi se hur hälsan och välbefinnandet förändras hos gamla människor, säger Yngve Gustafson, som är professor och överläkare i geriatrik vid Umeå universitet och som många sett i samband med SVT:s program Sveriges bästa äldreboende.

Hoppas förbättra situationen för äldre

Gerda-projektet har pågått sedan 2005. Avsikten med projektet är i ett längre perspektiv att skapa förutsättningar för att bidra till bättre livsvillkor för de äldre och att utveckla äldrevården och omsorgen i Kvarkenregionen.

I november kommer 20.000 enkäter att besvaras av äldre. I de tidigare undersökningarna så har 70 procent av de tillfrågade svarat. De som deltagit har visat stort intresse för undersökningen och Gunilla Sponton är en av dem. Genom att delta i år hoppas hon kunna göra skillnad.

– Jag hoppas att det kommer fram någonting som politikerna tar till sig. Det är ju de som bestämmer allting, säger hon.

Nytt för i år är att Gerda-undersökningen har med frågor om internetanvänding. I övrigt kartläggs hur äldre bemöts, deras boendesituation, hälsa och mycket mer.

– Sen använder vi naturligtvis datan för att rikta krav mot politiker och för att planera framtidens äldreomsorg, säger Yngve Gustafson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.