– I dag har vi lämnat besked om att avskeda ekonomidirektören, säger Stefan Larsson, förhandlingschef, Umeå kommun.
Varför då?
– Dels utifrån den utredning där Ernst and Young kommit fram till att det finns brister i beslutsunderlag och underlag till kommunfullmäktige. Dels för att det förekommit kränkande behandling av medarbetare, säger Larsson.
Förtäckta hot när brister påtalades
Han refererar även till ett tillfälle där Aidanpää på eget bevåg höjt budgetramen med 70 miljoner kronor utan att det först tagits upp i kommunfullmäktige.
Larsson menar att den kränkande behandlingen av medarbetare delvis handlar om förtäckta hot som ekonomidirektören skickat till tjänstemän som reagerat på hennes agerande. Någonting han ser som extra besvärande.
– Medarbetare har berättat att de fråntagits arbetsuppgifter, att man har blivit utsatta för hot, e-post som som man uppfattar som förtäckta hot där det står att man ska vara försiktig med det man gör, säger Larsson och fortsätter.
– Hon måste ha vetat om detta och har ändå valt att göra så här. Det är svårt att se att det inte skulle vara medvetet.
Krävs goda skäl
Att avskeda en anställd är en arbetsrättslig åtgärd som också ställer höga krav på att arbetsgivaren kan motivera beslutet.
– Det ska finnas laga grund, och det tycker vi absolut att det gör. Det är den sammantagna bilden, kopplingen mellan förtäckta hot och att medarbetare har påtalat brister, säger han.
Susanne Aidanpääs avsked gäller från 15 juli, hon får inget avgångsvederlag. Nu är det upp till kommunen att påbörja rekryteringen av en ny ekonomidirektör.
Aidanpää tar ärendet till domstol
SVT Nyheter Västerbotten har sökt Susanne Aidanpää, hon svarar via SMS att hon inte orkar uttala sig om det här ännu. Hon avslutar däremot sitt SMS med:
– Det jag kan säga är att jag kommer ta frågan vidare till domstol, skriver Susanne Aidanpää.