Branddrabbad och från brandhärjade lägenheten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu bor Klas-Åke Moberg i sitt barndomshem några mil utanför Åsele. Foto: Elin Moberg/SVT

Klas-Åkes lägenhet förstörd i Åselebranden – andra gången han mister sitt hem: ”Känns värre nu”

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni ringde hyresvärden till Klas-Åke Moberg och berättade att hans hem stod i lågor. Han hade precis kommit fram till sommarstugan strax utanför Åsele och han kunde inte ta in att historien upprepas igen. För sex år sedan, brann en likadan lägenhet upp, fast i längan bredvid.

– Händer det igen, då packar jag och lämnar Åsele för gott, säger Klas-Åke Moberg.

Första lägenheten brann ned för sex år sedan och då förlorade han allt. Han fick då flytta bara några meter till lägenhetslängan bredvid i en exakt likadan lägenhet – som nu brann upp.

– Den här gången kändes det värre, även fast lite möbler kommer gå att rädda. Jag fick även ta ut bär och kött från frysen, det kunde jag inte i förra branden, säger Klas-Åke Moberg.

I början på Augusti flyttar han in i den sista lägenhetslängan i kvarteret.

– Folk frågar om jag verkligen vågar flytta in i samma kvarter och samma typ av lägenhet igen, men jag trivs så bra i området och lägenhetslängorna, säger Klas-Åke Moberg.

Räddningstjänsten evakuerade boende från en balkong

Flera styrkor från räddningstjänsten och ambulans åkte till branden och ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades med anledning av den kraftiga rök som spred sig över centrala Åsele.

En av de boende hade flytt ut till sin balkong och fick hjälp ner av räddningstjänsten, säger Klas-Åke Moberg.

Ingen vrede mot misstänkta kvinnan

Kort efter att branden uppstod anhölls en kvinna, misstänkt för grov mordbrand.

Trots att huset nu ska rivas och alla i lägenhetslängan förlorade sitt hem är flera grannar SVT har pratat med inte arga på kvinnan som häktats misstänkt för grov mordbrand. Samma gäller Klas-Åke Moberg när han får frågan hur det känns att branden var anlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.