Foto: SVT

Nya vanor kan halvera klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Mindre kött och färre flygresor. Genom nya vanor kan personer minska sin klimatpåverkan med hälften, det visar ett nytt forskningsprojekt vid Umeå universitet. 75 Umeå-hushåll har varit med i undersökningen och många har större klimatpåverkan än de först trott.

Ina Lindblom och Erik Nilsson i Umeå har ställt upp i forskningsprojektet Hope för att se vad som krävs för att deras hushåll ska kunna halvera sitt klimatavtryck. Först har de fått svara på frågor och sen har de fått svar med exakt hur stora deras utsläpp är.

– Höga poster är för att jag köper och äter kött. Jag visste att det inte var så bra, men att det skulle ha så här stor påverkan var nog den stora chocken, säger Erik Nilsson.

Får förslag på förändringar

Efter frågorna får hushållen förslag på konkreta förändringar de kan göra och exakt hur många kilo mindre koldioxid som skulle släppas ut i atmosfären på grund av det valet. På korten finns tre kategorier: utsläpp, ekonomi och hälsa.

– Tillexempel har jag som mål att köpa 60 procent mer klimatvänlig mat. Då skulle det minska mitt koldioxidavtryck med 764 kilo per år och just det valet skulle kosta mig 793 kr mer per år.

Hope genomförs just nu i Umeå från Umeå Universitet och i tre andra städer i Europa. Tanken är att informationen bland annat ska presenteras för politker och i projektet tycker de att klimatinformation till allmänheten vanligtvis är bristfällig.

– Man kanske säger att ”du har konsumerat tre jordglobar”, säger forskare Maria Nilsson och fortsätter.

– Det hjälper mig inte så mycket. Jag vill veta så att jag kan fatta bra beslut om min konsumtion. Hur mycket använder jag, hur mycket påverkar det klimatet och vilken betydelse har det för min ekonomi?

”Man behöver inte sälja alla fordon”

Just nu har forskarna också lämnat in en ansökan för att göra ett verktyg som privatpersoner ska kunna använda.

Enligt Maria Nilsson har vi en tendens att bli ganska svartvita när det handlar om stora förändringar. Hon menar att man kan ta små steg i olika kategorier för att nå fram till sitt förbättrade resultat.

– Man behöver inte bli värsta veganen eller sälja alla fordon. Genom att få beslutsunderlagen kan man istället ta 20 procent här och 30 procent där i förändring. Jag kan anpassa kosten två dagar i veckan och ställer bilen eller byter bil. Tar du en bit här och en bit där kan du komma ner till hälften.

Det är många saker som Ina och Erik tagit till sig, men en del kan vara svårare att förändra. Som flygresor för att hälsa på släkten i Thailand eller i vissa fall enklare hushållssysslor. En resa till Thailand orsakar till exempel 3,9 ton koldioxidutsläpp, enligt sajten utslappsratt.se.

Kör ekoprogram på tvättmaskinen

– Använda färre elapparater känns svårt med en nyfödd bebis. Vi kör ekoprogram på tvättmaskinen och ha en full diskmaskin, men det är svårt att inte använda det för att vardagen ska fungera, säger Ina Lindblom.

Men de har ändå bestämt sig för att försöka och vara kreativa med att göra stora förändringar i det lilla. Erik föreslår att tillexempel plocka svamp istället för att köpa i butik.

– Det är klart att det är behändigt att leva som vi gör, men det är klart att man åtminstone vill försöka att göra det bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.