Gruvbolaget Tertiary Gold vill starta en gruva i området Kyrkberget i Storumans kommun.
I samband med det har Storumans kommun också yttrat sig. I de yttranden som Sameradion & SVT Sápmi tagit del av har kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) deltagit i egenskap av kommunstyrelsens ordförande.
Men samtidigt är Mörtsell som privatperson en av fastighetsägarna som berörs direkt av gruvprojektet.
Kommunen uttalar sig varmt
Som kommunalråd har Mörtsell bland annat skrivit under flera yttranden där kommunen uttalar sig varmt kring gruvetablering samt ställer sig positiv till gruvbolagets ansökan om undersökningstillstånd för flusspat, zink och silver i Kyrkberget.
– Jag har inte uppfattat att det funnits någon jävsituation i det här, det har jag inte gjort, säger Tomas Mörtsell.
Så du skulle inte tjäna något på att det blir en gruva i området menar du?
– Det beror på hur de löser det där. Du har ju i och för sig frågan om markägarersättning. Det är någon promille som går ut.
Som fastighetsägare i området skulle Mörtsell få en intäkt om det startas en gruva. Dels en arrendeavgift för marken samt även den så kallade mineralavgiften, som ger markägaren 1,5 promille av värdet på den producerade malmen.
”Har inte uppfattat att jag är jävig”
Men Tomas Mörtsell menar att en gruva snarare skulle vara negativ för honom personligen.
– Jag skulle nog säga för min del så vore det snarare tvärtom för jag kommer ju inte kunna bruka marken och använda den för mitt skogsbruk.
Finns det inte en risk att du inte är opartisk så att det drabbar ditt förtroende i det här ärendet, när du både är markägare och ordförande i kommunstyrelsen som skriver det här yttrandet till bergstaten?
– Nej, jag ser det inte så. Frågan har faktiskt inte kommit upp huruvuda jag skulle vara jävig eller inte och jag har inte uppfattat att jag är jävig i det här fallet, säger Tomas Mörtsell.
Dyker upp på flera stolar
Områdena för undersökningstillstånden är en del av gruvbolagets stora projekt med ett dagbrott i området Kyrkberget. Verksamheten ska enligt kartbeskrivningar omfatta ett 20 kvadratkilometer stort område.
Det är när Sameradion & SVT Sápmi går igenom handlingarna i ärendet som Tomas Mörtsells namn dyker upp både som kommunalråd och som fastighetsägare.
Bland annat i ett beslut från Bergsstaten finns en sändlista där fastighetsägare som berörs ska få en kopia av beslutet. I den sändlistan står även Tomas Mörtsell, enligt Bergsstaten är det en lista med fastighetsägare som direkt berörs av fyndigheten och brytningsområdet.