• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialnämndens socialdemokratiske ordförande Kenneth Fahlesson. Foto: SVT

Kommunen vill ha fler trygghetsboenden

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre får inte plats på ett särskilt äldreboende. Därför vill nu Skellefteå kommuns politiker satsa på kallade trygghetsboenden istället.

Senast förra veckan beslutade kommunfullmäktige i Skellefteå om nya riktlinjer för trygghetsboenden. Det är en form av bostad för äldre över 70 år med gemenskapslokaler, hiss och trygghetsvärdar som finns där vissa tider vissa dagar.

– Många äldre har det väldigt tufft och jag tror verkligen att trygghetsboende är grejen. Vi måste skapa fler och jag vet ju att Skebo och andra privata fastighetsbolag jobbar med det, säger Kenneth Fahlesson (S), socialnämndens ordförande.

Trygghetsbostäderna ökar

Än så länge är de dock försvinnande få. Av till exempel Skebos bestånd på cirka 5200 lägenheter är bara 112 trygghetsbostäder. Totalt i Sverige fanns enligt en statlig utredning inte mer än 10.000 sådana bostäder för två år sen, men de blir allt fler.

År 2011 fanns det bara drygt 3500 sådana lägenheter i landet enligt utredningen ”Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer” som kom i våras.

– Och det vi från kommunens sida måste göra är att ligga på fastighetsägare hårdare och få fler att förstå behoven för att få till det här. Vi ger ju till exempel bidrag för investeringar som behövs så kommunen är framåt i det här, men det räcker ändå inte till, säger Kenneth Fahlesson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.