Visionen av det framtida Sametingsparlamentet. Foto: illustration/Murman arkitekter

Kommuner tävlade om samepolitikers gunst

Uppdaterad
Publicerad

Sju kommuner fick idag presentera sig för Sametingets ledamöter. Deras förhoppning – att få Sametingets parlamentsbyggnad till sin kommun.

Kirunas kommunchef Peter Niemi visar en digital detaljplan för Kirunas nya stadskärna på ett stort vitt bord.

– Möjligheten med nya Kiruna är att vi samlar allt nära varandra, med bland annat sameparlamentet, säger Peter Niemi till Sameradion och SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Ledamöterna Sara Larsson och Lars-Tomas Mangi från Min geaidnu är två av ledamöterna som lyssnar.

– Intressant och roligt. Det gör ju att frågan blir mer verklig, säger Sara Larsson

Vad finns det i vågskålen som man måste ta ställning till?

– Jag tycker man måste tänka långsiktigt på vad Sametinget ska utvecklas till och vad man kommer att behöva, exempelvis i form av kompetensförsörjning. Men det ska också bli en symbol som vi kan vara stolta över.

Har dagens presentation fått dig att ändra åsikt?

– Nej, men det har fått mig att börja fundera på hur jag ska formulera min åsikt.

Sju kommuner bjöds in

Sju kommuner hade alltså bjudits in till Sametingets plenum i Skellefteå för att under avslappnade former presentera sig och sina planer för ett parlamentshus för Sametinget.

Ledamöterna fick själva gå runt bland kommunernas presentationer som gärna lyfte fram sina fördelar som en samisk centralort.

Marie Persson från Landspartiet svenska samer tyckte presentationen var nödvändig.

– Det är bra för oss ledamöter att få möta andra kommuner och aktörer som är intresserade av frågan. Vi ledamöter har ju inte haft så mycket information och det behöver vi innan vi fattar beslut, säger Marie Persson.

Har presentationen fått dig att ändra åsikt?

– Jag har inte skrivit nåt i sten. När man inte vet vilka intressenter det finns så är det svårt att fatta beslut. För min del var det viktigt att öppna upp för diskussion och så man ser hur förslagen ser ut och därefter ta ett beslut, säger Marie Persson.

Aktuellt sedan 2004

Frågan om Sametingets parlamentshus har varit aktuellt ända sedan 2004, då dåvarande statsministern Göran Persson luftade sina tankar om en samisk symbolbyggnad.

Gången har varit krattad för Kiruna som är centralort för Sametingets kansli – men stadsflytten har försenat den politiska processen i Kiruna som först förra hösten kunde presentera en tomt för byggnaden.

Vid Sametingets förra plenum skulle så Sametingets politiker fatta ett slutligt beslut om att Kiruna även blir placeringsort för parlamentshus – men ledamöterna beslutade i stället att fortsätta utreda alternativa placeringsorter och därefter ta beslut vid detta plenum i Skellefteå.

”Synd att man inte lyckats lyfta till beslut”

Guovssonástis partiledare Lars-Miguel Utsi var den som väckte förslaget och han hade därför hoppats på ett beslut nu till veckan.

– Det var intressant att hör vad kommunerna har att erbjuda, men jag tycker det är synd att styrelsen inte lyckats lyfta frågan till beslut, säger Utsi.

Om inte frågan lyfts som ett extra ärende när plenum inleds i morgon så talar det mesta för att beslut om placeringsort tas i Trondheim i februari. Därefter återstår att övertyga regering och riksdag om att finanisera ett parlamentshus – en investering på minst 200 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet