Peter Carlsson vd Northvolt intervjuas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tecken på allvarliga och stora problem” – se vad krishanteringsexperten säger om Carlssons tystnad Foto: Tove Eriksson TT

Konsekvent tystnad från Northvolts vd Peter Carlsson – experten: ”Stora problem”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Northvolts vd Peter Carlsson ställt upp flitigt i medierna. Men när problemen hopat sig har det varit tyst från vd:n. Inga intervjuer har gjorts.

– Problemen är så stora att han inte kan uttala sig. Det finns inga lösningar än, säger Jeanette Fors-Andrée, krishanterare och medietränare.

SVT och andra medier har sökt Northvolts vd Peter Carlsson vid ett flertal tillfällen under lång tid, både med anledning av dödsfallen bland anställda men också med anledning av den ekonomiska kris som företaget befinner sig i.

Northvolt: ”Peter arbetar hårt”

SVT har upprepade gånger sökt Peter Carlssson via telefon och mejl utan framgång.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Peter Carlsson arbetar hårt med den strategiska översynen för att säkerställa ett bra resultat. Det kommer att bli tillfälle för intervjuer när vi har kommit längre i de olika processerna, förklarar företagets informationschef Matti Kataja i ett mejl.

Jeanette Fors-Andrée ser hanteringen som ett tecken på hur allvarlig krisen är för företaget och att det finns ett glapp i förväntningarna eftersom han varit så tillgänglig tidigare.

– Nackdelen är att han byggt upp en profil som är tillgänglig för medierna i medgång och då finns en förväntan att det ska gälla även i motgång. Tystnaden är ett tecken på gedigna problem. Företaget anser att de inte tjänar på att vara tillgängliga för medierna. När han ställer upp nästa gång måste han ha lösningar att komma med, säger Jeanette Fors-Andrée.

”Sparar på vd-kortet”

– Det kan vara en strategi att spara på ”vd-kortet”. När han kliver in och uttalar sig ger det en viss tyngd, säger Jeanette Fors-Andrée.

När SVT skickar mejl till Carlsson är det istället företagets informationschef Matti Kataja som svarar:

Tacksam om du skickar intervjuförfrågningar till mig direkt istället för att skicka de till andra som sedan vidarebefordrar dem till mig i slutändan i alla fall... Vi får återkomma om möjligheten till en intervju lite längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet