Ulrika Edlund på Konsumentverket har granskat Bostadens hyresavtal för studenter. Foto: SVT // Konsumentverket

Konsumentverket: Bostadens studentbostads-avtal strider mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget i Umeå, Bostaden AB, har hyresvillkor i sina avtal för studentbostäder som strider mot hyreslagen. Det menar Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket och säger att studenter inte alltid har koll på vilka villkor som gäller.

Det började redan för två år sedan. Konsumentverket gjorde en granskning av hyresavtal för studentbostäder bland stora hyresaktörer i Sverige, ett av företagen var det kommunala bostadsbolaget Bostaden AB i Umeå.

Under granskningen hittade konsumentverket flera villkor hos de olika bostadsföretagen som inte stämmer överens med bland annat hyreslagen. Konsumentverket ansåg att bostadsföretagen bland annat förbjöd samboende och var otydliga kring renovering av lägenheter.

– När granskningen var avslutad skickades promemorian ut till de hyresvärdar som ingick i granskningen med rekommendation om att de skulle se över sina avtalsvillkor för att säkerställa att villkoren stämmer överens med gällande lagstiftning, säger Ulrika Edlund, jurist, på Konsumentverket.

Konsumentverket gör en uppföljning

Konsumentverket har nu genomfört en uppföljning på den tidigare granskning och har kollat på tre av de villkor som de för två år sedan såg stred mot lagen. Enligt dem strider Bostadens nuvarande hyresavtal för studentbostäder mot två av villkoren.

Kritiken rör bland annat ett villkor om att de som bor i studentkorridor kollektivt kan hållas ansvariga och ersättningsskyldiga om skador uppstår. Något som Anders Hugosson, marknadschef på bostaden inte håller med om.

– Vi sysslar absolut inte med någon form av kollektivbestraffning, säger han till SVT.

Läs mer om Bostadens respons på kritiken här.

Hör Konsumentverkets jurist i klippet om de villkor som de anser strider mot lagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.