– Det är en jättestor oro för honom att förlora körkortet då han är yrkeschaufför, säger 19-åringens advokat Ulf Holst.
Efter att olyckan inträffade fullföljde 19-åringen sin yrkesutbildning och har sedan jobbat som chaufför.
– Han har körkort med de flesta bokstäver och har rättigheter att köra all tung trafik, så klart att det skulle bli en jättesmäll för honom om han förlorar körkortet, säger advokat Holst.
Dömdes på tre punkter
Förra veckan kom domen mot den 19-åring som i fjol körde ihjäl sin kompis i Vindeln. Han ska då uppskattningsvis, enligt sin egen utsago, som snabbast ha kört kring 220-230 kilometer i timmen på en väg där hastighetsgränsen var 80 kilometer i timmen. Vid tillfället då olyckan inträffade och ungdomarna voltade av vägen ska hastigheten ha uppgått till omkring 150 kilometer i timmen. 19-åringen dömdes till villkorlig dom och dagsböter för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Nu återstår att se om 19-åringen förlorar körkortet eller inte.
– Domen måste vinna laga kraft innan ärendet överflyttas till Transportstyrelsen. Vi vet inte ännu om vi kommer att överklaga domen, säger advokat Holst.
Läs även: Körde ihjäl sin kompis – hör förarens egna ord om händelsen
”Körkortet kan återkallas i tio månader”
På Transportstyrelsen menar man att det är svårt att uttala sig i enskilda fall och att man alltid går in och bedömer omständigheterna när en hastighetsöverträdelse har skett.
– Men grundreglerna säger att om man kör mer än 81 kilometer i timmen för snabbt så dras körkortet tillbaka i åtta månader. Nu dömdes han ju för vårdslöshet i trafik och då kan körkortet återkallas i upp till tio månader, säger Jenny Svärdgren Hult, verksamhetsspecialist vid körkortsavdelningen på Transportstyrelsen.
Med tanke på att han vid tillfället endast var 18 år gammal och hade tagit körkortet bara några månader tidigare är det andra regler som gäller. Jenny Svärdgren Hult fortsätter:
– Har man fortfarande prövotid på körkortet och vi återkallar det för vårdslöshet i trafik så måste man göra förarprovet igen och ta om körkortet. Om hans körkortstillstånd dessutom har löpt ut måste man söka om ett nytt sådant.
Grundar beslut på straffrättsligt avgörande
19-åringen blev bland annat dömd för vårdslöshet i trafik, hur påverkar det körkortet framöver?
– Om det händer något mer i trafiken framöver så ser man till vad som hänt tidigare. Händer det något inom en tvåårsperiod så kan det bli en längre spärrtid på körkortet om man kommer fram till att det ska återkallas igen.
När domen vunnit laga kraft får Transportstyrelsen vetskap om händelsen och handläggning i ärendet påbörjas. Transportstyrelsen kommunicerar då med körkortshavaren innan de fattar beslut och grundar det på straffrättsligt avgörande.