Butiken i Lycksele totalförstördes i branden. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Kostsamt när Dollarstore räddades – Lycksele kommun begär ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Brandkårens strategi gjorde att Dollarstores byggnad i Lycksele kunde räddas från eldsvådan i november. Valet av släckningsmetod innebar samtidigt att insatsen drog ut på tiden och blev extra dyr. Lycksele kommun begär nu ersättning för räddningstjänstens kostnader.

I en ansökan till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer räddningschefen Jonas Hahlin att släckningsarbetet kostade Lycksele kommun över 687 000 kronor.

Skadorna blev omfattande men Dollarstores byggnad står kvar, till fastighetsägarens glädje.

– Vi gjorde ett klokt taktiskt val i ett tidigt skede av insatsen. Om vi hade valt en annan metod hade nog inte husets stomme kunnat räddas. Nu kan återuppbyggnaden gå snabbare, bedömer Jonas Hahlin.

Metoden skonade byggnaden

Brandkåren använde en så kallad dimspik där vattenstrålen slås sönder till en fin dimma som kyler ner. Metoden skonade byggnaden men innebar samtidigt att släckningsarbetet drog ut på tiden och pågick i två dygn.

Släckningsarbetet bedöms ha kostat 687 851 kronor. Lycksele kommuns självrisk uppgår till 539 579 kronor. För resterande summa (148 272 kronor) begär kommunen ersättning via MSB.

Öppnar igen i slutet av året

Den brandhärjade byggnaden har tömts på allt sitt brandskadade innehåll. Återuppbyggnaden har däremot inte startat.

– Det är fortfarande ett försäkringsärende. Vi låter den delen av processen fortgå, säger Jenny Bergman, kommunikationschef på Dollarstore.

Företaget och fastighetsägaren har samtidigt en tidsplan.

– Vi kommer sannolikt att kunna öppna igen på den gamla adressen i slutet av året, säger Jenny Bergman.

Dollar store i brand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportern och räddningstjänsten berätta om insatsen på platsen dagen efter branden bröt ut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.