• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gottåsa i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislanda. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Delad bild: Till vänster syns en person klädd i grön jacka stående utomhus med skog i bakgrunden. Till höger visas en smartphone med en webbsida öppen som handlar om klamydia och dess symtom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren Maria Marklund vet inte riktigt varför könssjukdomarna minskar kraftigt just nu. Foto: SVT

Kraftig minskning av klamydia i Västerbotten: ”Oklart varför”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2024 minskade antalet fall av klamydia i Västerbotten och nationellt. Förra året konstaterades 571 fall i länet, en minskning med 20 procent, men någon förklaring till minskningen finns inte.

– Normalt brukar vi ha mellan 700 och 800 fall per år, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Under 2024 konstaterades 571 fall vilket innebär en minskning på omkring 20 procent, jämfört med året innan.

Men vad minskningen beror på är i nuläget en gåta för vården. Varken Folkhälsomyndigheten, eller smittskyddet på regional nivå, har än en förklaring till varför mönstret ser ut så här. Det verkar inte bero på minskad provtagning.

– Antalet fall av klamydia har inte varit så här lågt i Västerbotten sedan 2021, men då var det pandemi och människor träffades inte på samma sätt som vanligt, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

Trots att fallen av klamydia minskade 2024 är det fortfarande den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen och det är fortsatt viktigt att man provtar sig menar Maria Marklund.

– Det är vanligt att inte ha symtom när du har klamydia. Förblir den obehandlad kan det leda till följdsjukdomar och andra komplikationer, till exempel att det kan bli svårare att få barn, säger Maria Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.