En delad bild som visar två sektioner: till vänster simmar två laxar i mörkt vatten, och till höger står Thomas Johansson som är  klädd i svart jacka med en vit tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Något är allvarligt fel, hela ekosystemet i Östersjön verkar ha kollapsat”, säger Thomas Johansson från Stiftelsen för Östersjölaxen. Foto: TT/SVT

Kraftig minskning av lax i Östersjön – kräver fiskestopp: ”Katastrofalt”

Publicerad

Laxen i Östersjön minskar kraftigt för andra året i rad. 2024 beskrivs som ett katastrofalt år och nu kräver Stiftelsen för Östersjölaxen fiskestopp på sill och strömming i fem år.

– Hela ekosystemet i Östersjön verkar ha kollapsat, säger Thomas Johansson, generalsekreterare.

Stiftelsen för Östersjölaxen har på uppdrag av SLU sammanställt laxfångsterna i älvarna som leder ut i Östersjön. För andra året i rad är det bottensiffror.

– Nu måste det till kraftåtgärder och ett stoppat fiske så att bestånden kan återhämta sig samtidigt som forskarna kan ta reda på i detalj vad det är som har hänt, säger en bekymrad Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.

Det storskaliga fisket på sill och strömming som laxens mat tror han är den största orsaken till kollapsen.

Fiskekortsförsäljningen minskar

År 2021 fångades 11 826 laxar. 2023 var antalet fångster nere på 1 694 laxar, och 2024 blev ännu dystrare med blott 1 606 laxar.

Från förvaltningsorganisationerna rapporteras det in färre laxar och öringar som sportfisket fångat, minskad fiskekortsförsäljning, och en mer än tioprocentig minskning av antalet fiskedygn mot föregående år.

– Vi har älvar som tappat 20-25 procent av sin fiskekortsförsäljning och det betyder att en rad fiskevårdsområdesföreningar kommer att ha mindre pengar för att bedriva en aktiv fiskevård och förvaltning kommande år, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.