Kräftpest i Umeälven

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpest har konstaterats i nedre Umeälven enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Åtta flodkräftor har analyserats och på alla fanns kräftpestsvampen Aphanomyces astaci.

– Detta är första fallet av kräftpest i Västerbotten och det nordligaste som någonsin konstaterats i Sverige, säger landshövding Chris Heister i ett pressmedelande.

Länsstyrelsen har därför förklarat området mellan regleringsdammen i Norrfors och havet som kräftpestsmittat.

Förbud mot fångst

Beslutet innebär att det nu är förbjudet att fånga kräftor och hantera okokta kräftor i området.

– Fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som använts inom ett område som har förklarats kräftpestsmittat får inte transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag innan det har desinfekterats, säger Ulf Carlsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Dödar flodkräftor

Kräftpest är en mycket smittsam sjukdom och tar död på den inhemska flodkräftan.

– Det är bedrövligt att människor är så ansvarslösa eller okunniga att de planterat in signalkräftor i Umeälven och därmed har förstört ett av Norrlands bästa bestånd av flodkräftor, säger Ulf Carlsson.

– Mycket stora ekologiska och ekonomiska värden har nu gått till spillo i och med att flodkräftan i stort sett försvunnit och det är tveksamt om det är möjligt att kunna återfå ett flodkräftbestånd.

Kräftor i Umeälven

Under slutet av 80-talet hade Umeälven ett mycket starkt bestånd av flodkräftor, men en bit in på 90-talet kraschade beståndet.

Kräftorna har funnits kvar i liten omfattning och under vissa perioder har man kunnat skönja en viss återhämtning. Under senare år verkar kräftorna i stort sett försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.