Polisen i Umeå tar nu i med hårdhandskarna mot ungas kriminalitet. Foto: SVT

Krafttag mot ungas kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Umeå tar nu i med hårdhandskarna mot ungas kriminalitet. Det är framför allt i stadsdelarna Ersboda, Ålidhem och Mariehem som man sett en ökad mängd småbrott.

– Det har handlat om allt från ren skadegörelse till ordningsstörningar, stölder och narkotikabrott och vi talar om gruppen ungdomar och unga vuxna 14 till 20 år, säger Tomas Palmgren, operativ spaningsledare vid Umeåpolisen.

Lägesbilden man skaffat sig under fjolåret gör att man nu tillsammans med kommunen tar krafttag och då framför allt förebyggande.

– De kommer från de svaga grupperna i samhället och här måste vi hjälpa till så att de unga hamnar rätt, säger kommunalråd Hans Lindberg (S).

”Inte så stora problem som andra städer”

Han vill poängtera att Umeå inte alls har så stora problem som många andra städer men att man genom åtgärder vill mota Olle i grind. Umeå har inte några särskilda utsatta områden som många större städer, det rör sig mer om individer som rör sig i de nämnda områdena, menar han.

– Här kommer framförallt föreningslivet men också näringslivet ha en viktig funktion framöver, säger Hans Lindberg (S).

Pengar som skjutits till för 2018 räcker bland annat till en samordningstjänst vid Umebrå men också riktade insatser för att redan på tidigt stadium förebygga brott bland ungdomar. För 2018 handlar det om 1,6 miljoner kronor.

”Har fått goda förutsättningar”

Enligt Umeåpolisen har man nu en plan på hur man ska vara mer närvarande på de olika områdena, polisen mer synlig men också med bättre öra mot de som arbetar eller bor här. Att det bildats närpolisområden är ett steg i riktningen att mer ofta vara på plats, men även skola och socialtjänst ska involveras.

Projektet som just börjat sjösättas är på tre år.

– Vi får vi se efterhand om insatserna och resurserna var tillräckliga, men vi har fått goda förutsättningar att arbeta förebyggande i ett tidigt skede, säger Kerstin Rörsch, processledare för UmeBrå, Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.