Maria Diemar har träffat domaren Mario Carroza Espinosa. Foto: Privat.

Kravet: ”Måste få reda på vad som hände”

Publicerad

Det handlar inte längre om att utreda om adoptioner från Chile till bland annat Sverige är olagliga – utan på vilket sätt de är det, hävdar Maria Diemar som är sekreterare i föreningen Chileadoption.se.

Hon har personligen träffat brottsutredarna under tre dagar.

I september blev Maria Diemar, som representant för den svenska stödföreningen, specialinbjuden till ett möte med domaren Mario Carozza, utredaren Maria Cecilia Erazo och specialpolisens kriminalutredare Fernando Hernandez.

Kan handla om över 8 000 adoptioner

– De pratade om att det kan handla om mer än 8 000 adoptioner över hela världen, berättar Maria Diemar som tillsammans med en representant för den chilenska motsvarigheten ”Hijos y Madres del Silencio” också fick prata inför familjedepartementet i andra kammaren och träffa justitieminister Hernan Larraín.

Vill att svenska myndigheter ska agera

Enligt Maria Diemar tar chilenska myndigheter det här på största allvar och det hon och föreningen vill är att svenska myndigheter också ska agera och inte vänta på en utredning i Chile vilken befaras kunna ta flera år.

– Vi måste få reda på vad det var som hände och hur det ens var möjligt att det hände, menar Maria Diemar vars kontakter med socialdepartementet ännu inte lett vidare till något.

Inte rätt till rättshjälp

Föreningen efterlyser också en mer rättssäker process som den tror kräver att myndigheterna, och inte den privata aktören Adoptionsscentrum, sköter adoptionsförmedlingen i framtiden.

– Det är så många bitar i detta men vi kan ju konstatera att idag har vi inte ens rätt till rättshjälp, säger hon.

Jobbar med att utforma ett förslag

Men när det gäller annat stöd och hjälp – inte rättshjälp – till adopterade som söker sina rötter så arbetar myndigheten MFoF med att utforma ett förslag på hur ett sådant stöd kan utformas och organiseras. Det ska presenteras för socialdepartementet i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.