Krävs på en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Erik Sundqvist i Umeå är dömd för att ha hackat sig in i kommunens datasystem. Han menar att han försökte visa vilka brister det fanns i systemen och avtjänar nu tingsrättens straff. Men nu kräver kommunen honom på över 480 000 kronor i skadestånd.

Det var när Erik Sundqvist gick första året på gymnasiet som han via sin skoldator upptäckte stora säkerhetsbrister i kommunens system.

Han påpekade bristerna, men när kommunen inte gjorde något så valde han ett annat sätt för att få dem att reagera. Och enligt Erik tog det bara en timme att få högsta behörighet i systemet.

Hackerintrånget

– Det är helt vansinnigt att det är så stora brister. Det är ett system som många tvingas använda, säger han och fortsätter:

– Om du besöker socialtjänsten lagras dina uppgifter i ett system som inte är säkert och som du inte själv valt att finnas med i. Fast det var olagligt tyckte jag det var nödvändigt att uppmärksamma bristerna, säger Erik Sundqvist.

Krävs på en halv miljon

Han erkände dataintrånget och dömdes till 35 timmars samhällstjänst som han nu avtjänar.

Men kommunen driver det här vidare och kräver honom nu både på 487 485 kronor i skadestånd och rättegångskostnaderna.

Enligt kommunen handlar det om de kostnader som uppkommit på grund av dataintrånget. Det är en lång lista med bland annat byten av lösenord, informationsmöten, bevishantering men också ospecificerade kostnader.

Pappan ryter till

Eriks pappa reagerar starkt på att kommunen ställer de här kraven på en tonåring.

– Jag tycker det är tragiskt när kommun väljer att gå an så hårt mot ett barn. Han var sexton år. De hade kunnat lyssna på honom men väljer att försöka förstöra hans liv genom att döma honom civilsrättsligt. Det är tufft som förälder, men jag är stolt över honom. Han har varit vuxen i det här och har fått sitt straff i tingsrätten, säger Joakim Sundqvist.

Ångrar sig

Det har varit en tuff tid för hela familjen. Erik Sundqvist, som tidigare är dömd för ett liknande brott, vill gå vidare och ångrar att han försökte påvisa bristerna.

–  Jag skulle ha gett upp och låtit dem ha sitt osäkra system, säger Erik Sundqvist.

Vi har sökt samhällsbyggnadsdirektören Margaretha Alfredsson och kommunens jurist för en tv-intervju. Margaretha Alfredsson lämnar ett skriftligt svar från kommunen som du kan läsa nedan.

Kommentar från Umeå kommun:

Det är en brottslig handling och han är i detta fall dömd för detta.

Dataintrånget kan likställas med en skadegörelse, kan jämföras ex med klotter, glasskross mm.

Umeå kommun begär skadestånd för de kostnader som uppkommit med anledning av intrånget.

Det är andra gången det inträffar.

Kommunen kan inte göra skillnad då vi är skyldig att behandla alla likställigt. (Han är också i detta fall straffmyndig.)

När det gäller ungdomar och om det inte finns någon försäkring som täcker skadan så är det mer regel än undantag att skadeståndet jämkas efter den förmåga till betalning som finns.

Det kan också bli så att det blir kommunens försäkringsbolag som tar över och driver ärendet, det är i nuläget inte avgjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerintrånget

Mer i ämnet