Tvåbild: Ungdomar i oskärpa och porträttbild av spaningsledare Kristoffer Lundström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oroväckande” – se vilka ungdomar i Skellefteå de kriminella nätverken riktar in sig på enligt polisen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Kriminella nätverk försöker värva ungdomar i Skellefteå: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har sett hur personer från kriminella nätverk i södra Sverige försöker värva ungdomar i Skellefteå. En del av dem var så unga som 12-13 år enligt polisen.

– Det är oroväckande när vi ser att nätverkskriminella även börjar komma hit, säger spaningsledare Kristoffer Lundström.

Teorin som polisen har är att de kriminella nätverken försöker expandera norrut för att komma över Skellefteås narkotikamarknad.

– Den har varit flytande, inte en individ eller en grupp som styrt den här, säger spaningsledare Kristoffer Lundström.

Försöker värva

Under våren har polisen observerat hur kriminellt belastade personer från nätverken försökt värva på plats i Skellefteå.

– Generellt är det ungdomar som har det kämpigt och hamnat på glid, kanske har börjat med narkotika, säger Kristoffer Lundström.

Delad bild. Till vänster: Ungdomar som går i en tunnel. Till höger: Diamant Salihu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dragningskraften är stark” – hör Diamant Salihu om hur rekryteringen av ungdomar funkar. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.