Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef Region Västerbotten, om oron inom Folktandvården. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Köerna växer inom Folktandvården i Västerbotten – chefen vill se ny nationell strategi

Publicerad

Köerna växer till Folktandvården i Västerbotten. Nu kan en vuxen patient få vänta flera år för en undersökning. Just nu saknas 40-45 tandläkare av 140.

– Det är allvarligt och vi är oroliga, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, områdeschef för tandvården i Region Västerbotten.

Region Västerbotten behöver 140 tandläkare i länet. Det saknas närmare en tredjedel av behovet. Trots stora insatser de senaste åren för att locka ny personal till Folktandvården är bristen stor.

– Vi tappar stora delar av de vi rekryterar. De går till privata kliniker istället, säger Anna-Maria Stenlund.

Övervägt byta arbetsgivare

En undersökning som fackförbundet Vision gjort visar att 64 procent av tandsköterskorna övervägt att byta arbetsgivare under det senaste året.

Hur ska ni få personal att stanna?

– Jag förstår att det är en tuff arbetsmiljö, när man måste neka patienter att komma. Alla vill ha högre lön och vi har en utmaning som släpar efter, säger Anna-Maria Stenlund.

Vill se förändringar på nationellt plan

Folktandvården prioriterar de med akuta tandbesvär och barn. Men relativt friska vuxna patienter kan få vänta länge på sin rutinundersökning.

– Det är en oro vi har att problemen när de väl upptäckts blir jättestora. Vi har sett att det är ett högre tryck på akuttandvården, säger Anna-Maria Stenlund.

Hon vill se förändringar på nationellt plan som innebär att alla patienter riskbedöms och att de med låg risk för tandproblem får komma mer sällan. Om alla kliniker jobbade så skulle resurserna räcka till, menar hon.

I  klippet ovanför berättar Anna-Maria Stenlund var i länet läget är mest ansträngt.

I klippet nedanför berättar Emma om beslutet att lämna Folktandvården och starta eget.

tandläkare tandläkarstol

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Danvind lämnade Folktandvården för ett år sedan och driver idag egen klinik i Dorotea. Varför lämnar så många Folktandvården? Hör vad hon tror i klippet. Foto: Moa Lindberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.