Person håller en stor aluminiumpåse med frystorkad skolmat i en storköksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar det när man frystorkar mat – se kostchefen i Lycksele visa. Foto: Anders Öhlund/SVT

Lycksele bygger upp krislager – frystorkar överbliven skolmat

Publicerad

Lycksele kommun tar ett innovativt steg mot ökad krisberedskap genom att frystorka överbliven skolmat. Den ska räcka till kommunens alla 12 000 invånare under minst tre månader.

– Det är jättespännande. Vi lär oss jättemycket om fysiken, säger kostchefen Klaus Dudenhöfer.

Lycksele kommun har fått stöd från Energimyndigheten för att under fyra år utveckla och pröva frystorkning i stor skala. Det är all mat som varje dag blir över i skolköken som nu frystorkas i stället för att slängas.

Maskinen som frystorkar den skolmat som varje dag blir över är stor som en torktumlare. Att köpa in frystorkad mat skulle vara betydligt dyrare än de 500 000 kronor som maskinen kostar.

Har även köpt in kor

Lyckseles krisberedskap står också på två andra ben. Kommunen har tecknat avtal med bönder om att ha kommunala kor som sedan kan användas som mat. Dessutom har man avtal med bönder om inköp av grönsaker och spannmål.

– Vi är rustade om krisen kommer, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.