Fredrik Sahl kommenterar hur tjejer ska inkluderas mer i brännbollssporten. Foto: SVT

Diskussioner om jämställdhet i brännboll – Iksu Brännboll kallar till träff

Uppdaterad
Publicerad

I helgens final av Brännbollscupen 2021 reagerade publiken på att ett av lagen inte hade någon tjej som slog på planen under matchen. Nu vill Iksu Brännboll bjuda in topplagen för att diskutera tjejernas roll i spelet.

– Vi hoppas att vi ska hitta samsyn i hur sporten ska vara och vi tycker det är positivt att folk vill diskutera den här frågan. Vi hoppas också att det ska leda till att fler tjejer kommer in i sporten, för det är vi alla överens om att det behövs, säger Fredrik Sahl, ledamot i Iksu brännboll.

Enligt Fredrik Sahl handlade helgens händelse om att det var cupens bästa tjejer och killar som spelade och att det var gynnsamt att slå långt och springa snabbt. Laget gick därför runt på få spelare och resulterade i att tjejerna inte behövde kliva in och slå för att rädda från utebränning.

Få tjejer i sporten

Sanna Rönnlund spelar själv i ett brännbollslag och hon menar att många har svårt att få tjejer till laget och tror att det bland annat kan bero på att publiken ser få tjejer spela på planen.

– Man får även höra i skolan när en tjej ska slå att de ropar ”Gå fram det är en tjej som ska slå!”, och det måste vi komma bort ifrån, säger hon.

Så säger reglerna

Reglerna säger att det totalt får vara åtta personer i laget. Två av dem ska alltid vara tjejer eller killar men det finns inga krav på vilka som ska slå under matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.