kollage. kustbevakningbåt och Cecilia Hennig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen i Holmsund ska rekrytera ett tiotal nya kustbevakare. Hör en av dem, Johan Stenvall, om vad han tycker mest om med jobbet. Foto: Anders Öhlund

Kustbevakningen i Holmsund utökas: ”Beror främst på säkerhetsläget”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det osäkra omvärldsläget har den svenska kustbevakningen börjat byggas ut. I Umeå ska ett tiotal nya kustbevakare anställas.

– Det beror ju främst på säkerhetsläget, ute i världen och även i Sverige, säger Cecilia Hennig.

Ett nytt säkerhetspolitiskt läge, Natomedlemskapet och ökade behov av miljöövervakning i Östersjön innebär att Kustbevakningen står inför förändringar och ett växande rekryteringsbehov.

I nuläget finns det 19 kustbevakare i Holmsund, men de ska bli fler.

– Vi hoppas kunna rekrytera lokal personal. Vi erbjuder ett liv till sjöss och det kan vara lockande för vissa, säger Cecilia Hennig, platschef Kustbevakningen Holmsund

Hoppas båten ska vara i bruk oftare

En av de som ska övervaka Västerbottenskusten är Johan Stenvall från Skellefteå. För honom innebär jobbet en hel del ledighet och att kunna ägna sig åt sitt fritidsintresse på arbetstid.

– Det är härligt att kunna jobba ute med båt, som är ett intresse som man har, säger han.

I dagsläget ligger båten KBV 181 nästan hälften av tiden i hamn. Men i takt med att kustbevakningen utökas hoppas man ha den i bruk oftare.

– Vi skall gå från två till tre besättningar, säger Johan Stenvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.